Supa cu noodles ramen. Ramen, reteta de supa cu taietei chinezesti din faina de grau poate fi facuta cu orice supa limpede de carne, fie ea din pui, cocos, rata, vita, porc sau peste. Este un fel consistent, ceva intre supa si mancare (este foarte deasa). Se serveste fierbinte si te ajuta sa treci mai usor prin zilele friguroase de iarna. Ghimbirul, usturoiul si ardeii iuti iti pun sangele in miscare iar legumele (crocante, gatite foarte putin) iti aduc aportul de fibre si vitamine.
Ramen face parte din categoria „supelor miraculoase” care te intremeaza cand esti racit. Legumele din ea sunt si cele uzuale, din piete – ardei, morcov, ceapa, usturoi dar si „exotice” – ghimbir, muguri de fasole mung sau de bambus, ciuperci mun (urechi de lemn). Cele din urma se gasesc in supermarketuri (Lidl, Cora, Auchan etc) si nu costa foarte mult. La o supa pentru 4 persoane am folosit cate 1/3 de borcan de muguri de fasole mung si bambus si o mana de ciuperci deshidratate.
Baza ramen-ului este o supa clara de carne, un „bouillon” facut pe carne cu os si multe zarzavaturi. Retete de supa de carne gasiti aici: sau
Eu am folosit o parte din pentru a prepara acest ramen. Taieteii sunt tot din supermarket (Lidl) si i-am cumparat in timpul Saptamanii Asiatice impreuna cu sosurile aferente: soy sauce (sos de soia), fish sauce (sos de peste) si otet de orez (rice vinegar). Am mereu in frigider sticlute cu aceste sosuri si ma tin destul de mult avand in vedere ca se dozeaza cu lingurita. In mod normal in ramen se pun si bucatile de carne fiarta din supa dar eu nu le-am mai avut (le-am facut salata), asa ca a ramas cu vegetale si cu gustul intens de rata.
Supa cu noodles – ramen
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 30 minute
Timp Total: 1 ora
Am inceput prin a hidrata ciupercile uscate cu apa fierbinte. Am incalzit 300 ml apa intr-o craticioara si am turnat-o peste ciupercile deshidratate, asezate intr-un bol ceramic. Le-am lasat 30 de minute ca sa se umfle bine.
Am pregatit supa – adica am scos cu polonicul 1,5 L de supa limpede de rata din oala mare si am mutat-o intr-o alta oala, mai mica. Am asezat-o pe foc ca sa se incalzeasca si sa ajunga la fierbere.
Intre timp am curatat morcovul, ardeiul si ceapa verde si le-am taiat in fasii, baghete lungi. Le-am asezat intr-un castron cu apa rece si cateva cuburi de gheata (ca sa ramana crocante). Am incercat sa nu le amestec pentru ca va trebui sa „pescuiesc” morcovii care intra primii in supa (au timp de gatire mai lung). Am maruntit si mugurii de bambus (din borcan).
Am tocat bucatica de ghimbir proaspat impreuna cu usturoiul. Am maruntit din cutit si cativa fulgi de ardei iute.
Am scurs vlastarii de fasole mung si i-am pus deoparte.
Ciupercile s-au hidratat in apa fierbinte. Am aruncat apa de pe ele si le-am clatit sub un jet de apa rece (ca sa indepartez praful sau nisipul). Le-am scurs si le-am tocat in felii subtiri, ca niste taietei. Pe cele mici le-am lasat intregi.
Uite ca supa a inceput sa clocoteasca incet. Am redus focul si am adaugat in ea morcovii, alesi cu grija din castronul cu legume si ciupercile taiate fasii. Impreuna cu ei am pus si usturoiul, ghimbirul si fulgii de chili. Tot acum am adaugat si sosurile: de soia, de peste (care NU are gust de peste!) si otetul de orez. Am gustat si am constatat ca NU mai are nevoie de sare – supa de rata era deja sarata si soy sauce este foarte sarat si el. In schimb am corectat aciditatea otetului de orez cu o lingurita de zahar brun.
Am lasat sa fiarba incet 5 minute – nu mai mult pentru ca vreau ca morcovul sa-si pastreze textura crocanta. Dupa aceste 5 minute am pus si restul legumelor: mugurii de bambus, vlastarii de mung, ardeiul rosu si ceapa verde. Ce culori faine are supa cu noodles!
Am lasat supa pe foc alte 3-4 minute si am pus si taieteii (noodles). Pe pachet scrie ca se gatesc 3-4 minute asa ca eu i-am lasat pe foc doar 2 minute. De ce? Pentru ca supa din jur este foarte fierbinte si ei se vor gati si o vor absorbi si dupa ce sting focul. Daca-i lasam mai mult deveneau moi si se dezintegrau.
Am stins focul si am pus un capac. Sa stea in abur cateva minute. E gata!
In cateva minute supa arata asa: taieteii incep sa absoarba lichidul din jur.
Ai mei stateau deja la rand, cu castroanele in mana. Fiica-mea a vrut musai sa se „joace” si cu bete si cu lingura asiatica, de portelan. I-am pus cum a vrut!
Supa cu noodles ramen este o supa usoara (in sensul dietetic) dar cu multa personalitate. Simit cum fiecare lingura te incalzeste din cap pana in picioare. E gustoasa, aromata si contine multe texturi si culori. Legumele sunt crocante, ciupercile mun au consistenta specifica alunecoasa-elastica, taieteii sunt perfecti. Iti umple burta bine, mai ales daca are si bucatele de carne prin ea. In cazul acesta este un fel 1 + 2 intr-o singura portie. I-as fi pus cativa creveti la final dar am constatat ca nu mai am in congelator. Next time. In supa cu noodles se pot pune si oua fierte, bucati de carne fiarta (de porc, pasare sau vita).
ePoftă.ro prezinta „Shan’shi – The Asian Connection” – CONCURS PENTRU CITITORI
Aici gasiti mai multe retete exotice: