Supă de curcan cu fidea sau găluște de griș – rețeta de supă limpede. Supă de pasăre cu tăiței. Supă limpede de casă cu gât de curcan și tăieței. Rețete cu carne de curcan. Rețete cu gâturi de curcan. Rețete de supă de carne.
Supa de curcan, de pui, de gâscă, de vită sau de rață este acea supă care la noi se face duminica. Supa este limpede, are multe zarzavaturi, carne, pătrunjel verde și cărnița bună de pe oase – cum spunea bunica. Cele mai bune super de pasăre se fac din carne cu oase: spate, gât și aripi. Din piept dezosat nu se face supă. Gustul bun al supei se datorează combinației dintre oase, carne și multe zarzavaturi.
La final o garniseam fie cu tăiței fidea făcuți de bunica (acum îi cumpărăm), fie cu tășcuțe, gârtene sau chiar cu găluște de griș. Gârtenele sunt paste ardelenești rulate pe spata de la războiul de țesut (un fel de paletă de lemn striată). Aici vedeți cum se face supa de găină cu gârtene.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 4-5 L de supă de curcan cu fidea.
Supă de curcan cu fidea sau găluște de griș – rețeta de supă limpede
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 90 minute
Timp Total: 2 ore
Ingrediente:
Cum se face supă de curcan cu fidea sau găluște de griș?
Ingrediente pentru supă limpede din gât de curcan
Iată bucățile de gât de curcan: sunt foarte cărnoase, perfecte pentru ciorbă, borș sau supă. La supa limpede de curcan cu fidea nu am pus mazăre sau broccoli. Poza este mai veche dar ideea este să vedeți ce tip de carne am folosit.
Dacă aveți gâturi de curcan cu tot cu piele atunci puteți umple pieile acestora și le coaceți la cuptor – vezi aici cum am umplut un gât de gâscă cu ficăței.
Am pregătit toate zarzavaturile: le-am curățat și le-am spălat. În supele limpezi putem lăsa zarzavaturile mai mari sau mai mici, după preferințe. În niciun caz nu le tocăm cubulețe ca la ciorbă. Pe lângă morcovi, ardei, ceapă și rădăcini de pătrunjel, păstârnac și țelină am găsit în frigider și 2 tije verzi de țelină apio.
Mod de preparare supă limpede pe gâturi de curcan
Într-o kuktă (oală sub presiune) am fiert mai întâi carnea. Evident nu aruncăm prima apă pentru că veți arunca toată savoarea la canal. Gândiți-vă că nu aruncați prima apă nici dacă faceți chiftele sau friptură (ar fi și culmea să le fierbeți înainte!). Acesta este un „trend” nou, răspândit cu vreo 10 ani în urmă și propagat de persoane care nu au habar despre gătit sau igienă alimentară. Sunt convinsă că bunicile voastre v-ar certa dacă v-ar vedea că aruncați bunătate de supă la chiuvetă.
Așadar am pus în oală gâturile de curcan, niște pătrunjel verde, tijele de țelină (apio), ceapa și ardeiul. Am pus apoi și sarea și piperul boabe, precum și chimen (dacă vă place).
Am adăugat cca. 3 L de apă rece și am lăsat carnea să fiarbă 45 de minute sub presiune sau 70-80 de minute în oală clasică. În al doilea caz trebuie completat cu apă pe parcurs deoarece supa de curcan scade la fiert.
Am scos gâturile de curcan din oala cu supă.
După ce s-au răcorit ușor am dezosat gâturile și am pus carnea deoparte.
Am strecurat supa printr-o sită așternută cu textilă curată și deasă. Astfel voi avea o supă limpede, cristalină.
Dacă nu sunteți mulțumiți de claritatea supei atunci puteți aplica metoda clasică de limpezire folosită la piftia de curcan – vezi aici.
Într-o oală curată am pus zarzavaturile curățate plus supa strecurată și niște pătrunjel verde.
Am lăsat supa să fiarbă la foc mic 30 de minute sau până s-au înmuiat legumele (fără să se terciuiască). Doar la final am pus carnea înapoi în supa de curcan.
De obicei scot din supă (și legume) exact cât mâncăm la o masă. Între timp am fiert și tăițeii în apă cu sare. Eu îi fierb separat ca să păstrez limpezimea supei și în pun în supă înainte de servire. Dacă nu aveți această problemă sau știți că se va mânca toată supa atunci puteți fierbe fideaua direct în oala mare cu supă, carne și legume. Nu de alta dar supa cu tăieței e greu de reîncălzit a doua zi deoarece pastele se refierb și se terciuiesc. Mai bine fierbem exact atâția tăieței de cât avem nevoie în ziua respectivă.
În alte dăți fac găluște pufoase de griș după această rețetă.
Servire supă de curcan cu fidea sau găluște de griș – rețeta de supă limpede
Fiecare a primit câte o porție generoasă de supă de curcan cu fidea. Deasupra am presărat niște pătrunjel verde proaspăt tocat.
Supa este limpede, gustoasă și hrănitoare.
Are bucățele fragede de carne de curcan și legume, zarzavaturi. O supă minunată care este pe gustul întregii familii!
V-am spus că-mi place mult carnița fragedă de pe gâturile de curcan așa că am făcut (altă dată) un borș delicios de curcan cu tăiței și multe legume – rețeta aici.
Ne place și ciorba de curcan a la grec – dreasă cu smântână, gălbenușuri și lămâie – rețeta aici.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu această supă de curcan cu fidea și că veți pune în aplicare rețeta noastră!
Aici găsiți mai multe rețete cu carne de curcan.