Supa de pipote cu galuste pufoase de gris, fie ele de pui, de rata, gasca sau curcan este delicioasa. Cu multe zarzavaturi si galuste cu gris fac ca meniul sa fie unul de sarbatoare. Pipotele le gatesc fie la slow cooker, fie in kukta (oala sub presiune). Ele fierb mai greu insa asa devin fragede si moi. In slow cooker isi pastreaza si culoarea, ramanand rozalii. In oala sub presiune ele se gatesc mult mai repede (45 de minute). Daca le gatiti in oala normala acest proces va dura 2-3 ore bune – ca si o .
Supele limpezi le mancam cu
sau cu .
Supa de pipote cu galuste de gris
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 1 ora 30 minute
Timp Total: 1 ora 45 minute
Se curata bine pipotele, se spala si se pun la fiert in slow cooker sau oala sub presiune impreuna cu condimentele si cu apa (care trebuie sa le acopere bine de tot). In slow cooker se fierb 8 ore pe functia medium si in oala sub presiune circa 45 minute. Daca se gatesc in oala clasica fierberea va dura cca. 3 ore la foc mediu spre mic, se va culege spuma formata la suprafata si se va mai completa cu apa din 30 in 30 de minute, pe masura ce aceasta scade. Eu le-am pus seara in slow cooker, am setata pozitia LOW si pipotele s-au gatit peste noapte. A doua zi am continuat cu pasii urmatori.
Cand sunt fierte pipotele se scot din oala si zeama ramasa se strecoara si se muta intr-o oala curata. Se adauga zarzavaturile curatate si spalate, taiate in bucati mai mari si se mai dilueaza cu apa daca este cazul. Supa se mai gateste pana se fierb zarzavaturile. In acest timp pipotele se pastreaza calde, intr-un castron acoperit cu un capac (ca sa nu se usuce).
Dupa ce-au fiert zarzavaturile se indeparteaza din supa ceapa si telina (daca acestea nu va plac) si se reintroduc pipotele. Este gata!
Supa de pipote cu galuste de gris se serveste cu patrunjel si/sau frunze de telina proaspat tocate si cu sau . Este o supa hranitoare si delicioasa care te ajuta sa treci peste zilele reci de iarna.