Tartă cu mere, nucă și stafide – rețeta olandeză de appeltaart cu grilaj împletit: Vom explora cum se obține cea mai fragedă tartă de mere cu un twist de scorțișoară și umplutură bogată. Descoperim secretele aluatului fraged și cum să obținem o prăjitură deosebită cu mere și aluat îmbietor cu zahăr brun. În căutarea perfecțiunii culinare, vom explora și alte rețete delicioase cu mere.
În călătoriile mele în Olanda, am avut privilegiul să descopăr această minunată tartă cu mere, cunoscută sub numele de Appeltaart. Ea este omniprezentă în toate patiseriile olandeze și reprezintă un desert tradițional al acestei țări. Deși are similitudini cu rețetele de Apple Pie din America sau Marea Britanie, sau cu Apfelkuchen din Germania sau Austria, fiecare țară are propriile sale subtilități.
Olandezii, mari comercianți de mirodenii (condimente), au adus de timpuriu scorțișoara, piperul sau cuișoarele din Asia în Europa. Datorită tradiției lor bogate în creșterea vitelor și prelucrarea laptelui în unt și brânzeturi, multe produse de patiserie olandeze conțin cantități generoase de unt (roomboter – unt din frișcă, smântână dulce). De aceea, pe eticheta acestei tarte olandeze cu mere, veți găsi menționat adesea: Appeltaart met roomboter. Să se știe că e cu unt!
M-am inspirat din această rețetă tradițională olandeză de tartă cu mere sau „appel taart”, aducând o mică modificare prin reducerea cantității de zahăr din aluat și umplutură. Aluatul fraged cu unt este preparat în rețeta noastră cu unt și zahăr brun. Umplutura din felii de măr este completată de nucă și stafide îmbibate în rom. Există variațiuni subtile: unele tarte cu mere se fac cu migdale sau alune de pădure în loc de nuci, iar altele pot să nu conțină stafide. Dacă nu sunteți fani ai stafidelor, le puteți înlocui cu merișoare uscate (cranberries) sau le puteți exclude cu totul.
Tarta cu mere în stil olandez se mândrește cu o înălțime de aproape o palmă și o umplutură generoasă de mere. Un grilaj împletit din fâșii de aluat fraged adaugă o notă de eleganță deasupra. Este o adevărată capodoperă culinară, atât la aspect, cât și la gust!
Din cantitățile de mai jos veți obține o tartă cu mere cu un diametru de 26 cm și o înălțime de 7-8 cm. Este important să țineți cont că tarta necesită timp pentru răcire (preferabil peste noapte) și nu poate fi tăiată și servită imediat după coacere!
Tartă cu mere, nucă și stafide – rețeta olandeză de appeltaart cu grilaj împletit
Timp de preparare: 60 minute
Timp de gatire: 60 minute
Timp Total: 2 ore
Ingrediente:
Aluat fraged cu zahăr brun
Umplutură
În plus
Cum se face o tartă cu mere, nucă și stafide – rețeta olandeză de appeltaart cu grilaj împletit?
Aluat fraged cu unt și zahăr brun
Am lucrat cu un robot procesor cu cuțite. Am pus făina, sarea, zahărul brun și pe cel vanilat precum și coaja rasă de lămâie. Sarea este foarte importantă deoarece ea dă savoare preparatului final! Peste ele am pus untul foarte rece, tăiat în felii. Am procesat totul 30 de secunde sau până ce-am obținut o masă cu aspect de nisip umed.
Am adăugat oul întreg și 30 ml de apă rece (începeți cu 20 ml și vedeți dacă e nevoie de mai multă) și am procesat alte 30 de secunde sau până ce aluatul fraged s-a legat frumos. NU îl lucrăm mai mult deoarece NU dorim să-i dezvoltăm rețeaua de gluten! Un aluat fraged frământat aiurea devine elastic, cauciucat și se întărește în timpul coacerii!
Am răsturnat aluatul fraged pe o folie de plastic, l-am învelit cu ea și l-am dat o oră la frigider. Acest pas este foarte important deoarece relaxarea la rece a aluatului contribuie la textura lui fragedă finală. În aluat se vede și se simte încă zahărul cristal brun care se va dizolva doar în timpul coacerii. Puteți păstra aluatul fraged și peste noapte la frigider sau chiar 48 de ore și-l folosiți ulterior.
Cum se pregătesc merele pentru tarta olandeză?
Am avut 1 kg de mere asortate: 6 mere Ionatan și 2 Golden. Cele Golden sunt prea dulci ca să fie folosite exclusiv. Merg însă bine combinate cu merele roșii acrișoare și aromate.
Am spălat și șters merele, fără să le decojesc. Cojile lor sunt gustoase, aromate și conțin multe fibre! Cu un dispozitiv special am perforat merele scoțându-le cotoarele. Apoi le-am tăiat în sferturi și în felii subțiri de 3-4 mm. Le-am colectat într-un bol și le-am stropit cu zeama lămâii de la care am folosit coaja rasă. Aceasta are rol antioxidant dar conferă și un gust acrișor plăcut umpluturii de tartă cu mere.
Aici vedeți și restul ingredientelor necesare pentru umplutura tartei. Într-un mic bol am pus stafidele la înmuiat în rom STROH (cca. 1 oră). Am pregătit și scorțișoara pudră, amidonul, zahărul brun și pe cel vanilat.
Am rumenit nuca într-o mică tigaie pentru a-i spori aroma naturală și am măcinat niște speculoos (biscuiți) transformându-i în pesmet dulceag și aromat. Puteți folosi și alte tipuri de biscuiți fragezi.
Mod de preparare tartă olandeză cu mere multe, nucă, stafide și scorțișoară
Cum se face umplutura de tartă din mere feliate?
Într-un castron încăpător am pus feliile de măr, nucile și zahărul brun. Am completat cu scorțișoara, zahărul vanilat și stafidele înmuiate în rom. Am amestecat totul și, în final, am presărat amidonul. Acesta va lega frumos sucurile lăsate de mere și se va transforma într-un fel de cremă.
Am amestecat cu o lingură amidonul care îmbracă bine feliile de mere. Umplutura de tartă cu mere este gata!
Cum se întinde aluatul fraged cu unt și zahăr brun pentru tartă cu mere sau appeltaart?
Am scos aluatul fraged de la frigider și l-am cântărit: cca. 630 g. L-am divizat în 2 bucăți: una de 200 g și alta de cca. 430 g.
Am pus bucata mare de aluat pe masa de lucru înfăinată și am întins-o sub formă de foaie. Se cam lipește de sucitor așa că l-am înfăinat și pe acesta. Grosimea foii a fost cam de 0,5 cm iar dimensiunile de ca. 40×40 cm. Am prins o coală de hârtie de copt pe fundul formei (de 26 cm diametru) și am fixat-o cu cercul lateral. Am decupat un disc de aluat exact cât forma și l-am așezat pe fundul ei.
Cu restul de aluat am tapetat pereții formei, ajutându-mă de palmele înfăinate și prin presare ușoară, din aproape în aproape. Se cam rupe aluatul deoarece este extrem de fraged. În final am tăiat excesul de aluat care acoperea buzei formei și l-am lipit și pe el prin interior, pe unde se mai cerea.
Am presărat fundul tartei cu pesmetul obținut din biscuiți măcinați. Al meu este brun și aromatizat cu scorțișoară pentru că am folosit speculoos. Acest strat va absorbi o parte din sucul lăsat de mere în timpul coacerii.
Imediat am răsturnat umplutura de mere în forma de tartă tapetată cu aluat. Da, e cu vârf! E multă umplutură dar se va lăsa în timpul coacerii deoarece merele se înmoaie și se așază mai bine.
Cum se face grilajul (gratiile împletite) din aluat fraged pentru tartă cu mere?
Am pus cuptorul la preîncins la 180 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapa medie la cele pe gaz.
Am întins restul de aluat fraged sub formă de foaie de cca 40×20 cm. Am tăiat cu rola pentru pizza benzi late de cca. 2-2,5 cm.
Am aranjat fâșiile de aluat sub formă de împletitură, la suprafața tartei. Încercați să nu depășiți cu ele buza formei ci să rămâneți în interiorul ei, altfel nu mai scoateți ușor tarta de mere din formă! Am pus și rămășițele de aluat la marginea tartei și am uns totul cu ou bătut cu puțină sare.
Nu mi-a rămas decât să decorez această tartă cu mere cu fulgi de migdale.
Coacerea tartei cu mere și grilaj din aluat fraged
Am introdus forma cu tarta de mere în cuptorul preîncins la 180 C și am copt-o 30 de minute. Apoi am redus temperatura la 170 C și am întors-o ca să se rumenească uniform alte 30 de minute. După o oră de coacere (în total) tarta a fost frumos rumenită și bucătăria mi-a fost invadată de aromele grozave ale scorțișoarei, ale merelor coapte și ale untului din aluatul fraged!
Această tartă olandeză cu mere nu se poate servi caldă deoarece umplutura ei are nevoie de răcire. Așa că am mutat prăjitura (în formă) la cămară și am lăsat-o la răcit peste noapte. Umplutura de mere cu zahăr și amidon se va lega frumos la rece.
Servire tartă cu mere, nucă și stafide – rețeta olandeză de appeltaart cu grilaj împletit
A doua zi am desprins cu grijă inelul lateral al formei circulare și am transferat tarta cu mere pe un platou. Baza formei și hârtia de copt de la bază au ieșit ușor iar tarta rece se poate ține în mâini, nu se rupe.
Cu un cuțit bine ascuțit am tăiat prima felie de tartă. Se taie perfect!
Cât de faină e tarta în secțiune! Crusta de aluat fraged este perfect coaptă iar umplutura generoasă de mere cu nuci și stafide este de vis! Unele felii de măr mai au textură ușor crocantă, altele (cele mai subțiri) sunt moi, cremoase.
Amidonul a legat bine sucurile lăsate de mere și le-a transformat într-un fel de cremă fină și gustoasă. Și stratul de biscuiți speculoos de la bază a absorbit o parte din acest suc. Se simt bine aromele de scorțișoară dar și cele de nucă prăjită sau de rom (de la stafide).
Această minunată tartă de mere cu grilaj sau appeltaart se poate păstra 4-5 zile în cămară răcoroasă sau 7 zile la frigider (în cutie închisă). Ea devine tot mai fragedă pe zi ce trece!
ePoftă bună!
De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.
Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.