Tiramisu cu lămâie, limetă, lapte condensat și fulgi de ciocolată – rețeta de Tiramisu stracciatella
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Tiramisu cu lămâie, limetă, lapte condensat și fulgi de ciocolată – rețeta de Tiramisu stracciatella0 (0)

Tiramisu cu lămâie, limetă, lapte condensat și fulgi de ciocolată – rețeta de Tiramisu stracciatella. Desert fără coacere, fără ouă, cu cremă acrișoară, pișcoturi însiropate în lichior și ciocolată. Cum se face crema de lapte condensat cu suc de limetă sau lămâie și frișcă naturală? Rețete de deserturi festive.

Sunt sigură că deja vă este poftă de acest Tiramisu cu lămâie! Este desertul perfect, lejer, acrișor și aromat, cu care să încheiați o masă copioasă din orice sezon. Poate fi un desert pentru Revelion (Anul Nou) dar și pentru o cină dintr-o zi toridă de vară. Sucul acrișor al lămâilor și limetelor echilibrează perfect dulcele laptelui condensat din crema acestui Tiramisu stracciatella. Da, l-am numit așa deoarece crema lui fină și spumoasă este plină de fulgi crocanți de ciocolată.

Laptele condensat îndulcit (nu cel pentru cafea) reacționează cu acidul din sucul citricelor și cu frișca naturală formând o cremă densă dar aerată, care nu curge. Vedeți aici ce ținută are crema acestui Tiramisu cu lămâie după câteva ore de stat la frigider! Da, aceste desert se poate monta atât în formă mare cât și în borcănele sau cupe individuale (monoporții).

Am mai experimentat reacția aceasta dintre sucul de lămâie sau limetă cu laptele condensat în rețeta tartei cu căpșuni – vezi aici. Acum ele nu sunt în sezon și este deplasat să facem deserturi cu căpșuni de Crăciun sau de Revelion… pentru că pur și simplu nu au nici gust, nici aromă. Ne vom bucura de ele la vară!

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 12-16 porții de Tiramisu cu lămâie, limetă, lapte condensat și fulgi de ciocolată. Aveți nevoie de o formă cu volum de 2 L (a mea a avut 1,5 L și am umplut încă 2 borcănele de 250 ml fiecare). Cum aflați volumul unei forme? Simplu! O puneți goală pe cântar, faceți tara (aduceți la 0) și o umpleți cu apă până la buză. Câte grame arată cântarul, atâția ml volum are forma (ar trebui să vă arate 2000 g). Apa are densitate aprox. 1 g/ml sau cm cub, deci 1 L de apă = 1 kg.

Tiramisu cu lămâie, limetă, lapte condensat și fulgi de ciocolată – rețeta de Tiramisu stracciatella

Timp de preparare: 20 minute

Timp de gatire



Timp Total

20 minute

Ingrediente:

 

Cum se face Tiramisu cu lămâie, limetă, lapte condensat și fulgi de ciocolată – rețeta de Tiramisu stracciatella?

ingrediente pentru tiramisu stracciatella cu lime, lămâie și lapte condensat

Am pregătit ingredientele pentru acest Tiramisu cu lămâie: laptele condensat îndulcit, smântâna pentru frișcă, lămâile, limetele, pișcoturile, lichiorul de fistic (asta am avut), fulgii și ornamentele de ciocolată. Puteți obține fulgi de ciocolată răzuind o tablă de ciocolată amăruie cu cuțitul de decojit legume (peeler).

Ar fi mers bine un Limoncello pentru însiropat pișcoturile însă nu am avut la îndemână. Vă las aici rețeta acestui lichor de lămâie în stil italian.

Cum se face crema din lapte condensat cu suc de limetă, lămâie și frișcă naturală?

Am ras coaja unei lămâi, apoi am stors sucul din ea și din câteva limete. Ideea este ca la final să avem cca. 150 ml de suc de citrice. Am pus coaja rasă în el ca să se extragă bine aromele din ea. Am ales un castron mai mare în care am pus laptele condensat dulce (din conservă) și am turnat peste el mixul de suc de lămâie cu limetă și cu coaja rasă. Am amestecat un pic cu telul apoi cu mixerul de mână.

Am bătut frișca din smântână naturală (bine răcită) așa cum am explicat aici. Nu i-am pus deloc zahăr ci doar vanilie.



Iată castroanele cu frișca bătută și cu crema de lapte condensat cu lămâie și limetă. Am turnat frișca peste cremă și am amestecat-o lejer cu spatula, cu mișcări largi de sus în jos. Am adăugat fulgii crocanți de ciocolată (eu am avut de 2 tipuri: bucățele neregulate și steluțe) și i-am amestecat lejer și pe aceștia. Crema stracciatella pentru Tiramisu cu lămâie este gata!

Montare tiramisu stracciatella cu pișcoturi însiropate cu lichior și cremă fină de lămâie cu lapte condensat și frișcă

Am turnat lichiorul de fistic (sau cu Limoncello) într-o cutie lunguiață în care să încapă bine pișcoturile și am pregătit forma (recomand să fie de 2 L). Am pus primul strat de pișcoturi însiropate având grijă să le croiesc astfel încât să acopere cât mai mult din fundul formei.

Am turnat 1/2 din crema stracciatella cu lămâie și am nivelat. Am pus al 2-lea rând de pișcoturi însiropate cu lichior și am încheiat cu restul de cremă de Tiramisu cu lămâie, limetă și lapte condensat. Am acoperit  totul cu folie de plastic alimentară și am dat forma la frigider pentru 6-8 ore (cel mai bine peste noapte). Puteți prepara acest desert și cu 2-3 zile în avans și-l țineți la frigider. Nu are ouă, nu are ce să se strice la el.

V-am spus că forma mea a avut doar 1,5 L așa că mi-au rămas cremă și pișcoturi. Am montat cu ele 2 Tiramisu la borcan! La fel de bine se pot monta și cupe sau alte forme mai mici.

Am acoperit borcănelele cu capacele din dotare și le-am dat și pe ele la frigider.



Decorare și servire Tiramisu cu lămâie, limetă, lapte condensat și fulgi de ciocolată – rețeta de Tiramisu stracciatella

Înainte de servire (după măcar 6-8 ore de răcire la frigider) am scos forma cu Tiramisu stracciatella și lămâie de la frigider. I-am dat jos folia de plastic și m-am bucurat că toată crema era bine închegată! Faină! Am tocat un pic de coajă confiată de lămâie.

Eu am mereu în frigider cutii cu coji de portocale și lămâie confiate – rețeta aici. Găsiți așa ceva și în comerț, sub formă de cubulețe, dar nu sunt la fel de aromate și de gustoase ca cele preparate acasă.

Am ornat Tiramisu cu fulgi de ciocolată, mici ornamente de ciocolată și cu fâșii subțiri de coji confiate de portocală. Gata! Putem să-l punem pe masă!

Chiar mă bucur că am folosit acele steluțe de ciocolată care se potrivesc perfect cu sezonl rece, cu masa de Revelion. Da, acest Tiramisu cu lămâie și lapte condensat va fi desertul nostru de Anul Nou!

Ce bine că am și borcănelele cu Tiramisu Stracciatella! Am chemat-o și pe mama ca să le degustăm.



Mama e mare amatoare de deserturi lejere și acrișoare, așa că ea a fost criticul cel mai avizat. I-a plăcut enorm acest Tiramisu și m-a felicitat pentru combinația de arome, gusturi și texturi. Crema este spumoasă, densă dar lejeră, aromată, acrișoară și bine echilibrată. Pișcoturile cu lichior sunt exact ce trebuie iar fulgii crocanți de ciocolată creează acel efect „crunchy”, adică o textură în plus. Iată cât de ușor și de rapid am făcut un desert perfect pentru masa festivă de Revelion sau pentru alte ocazii speciale de peste an!

Puritanilor le las aici rețeta autentică de Tiramisu (aia fără frișcă și cu cremă cu mascarpone cu ouă, cafea espresso și Marsala etc).

Tot o variantă festivă este și Tiramisu cu șampanie și căpșuni (pentru aniversările de peste vară) – rețeta aici.

ePofta.ro a făcut un Tiramisu cu cireșe Amarena (sau vișine) și pișcoturi însiropate cu vișinată sau cu lichior Amaretto – rețeta aici.

Aici găsiți mai multe versiuni de Tiramisu: clasic, tort, cu portocale, cu castane, cu căpșuni, cu ciocolată și vișine etc.



ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]