Körömpörkölt, rețeta tradițională din bucataria maghiara pentru tocană ungureasca din picioare sau genunchi de porc cu usturoi și ceapă. O mâncare delicioasă, numită și „köröm” în limba maghiară, este foarte apreciată la granița cu România. În timpul iernii, această tocană este o opțiune excelentă pentru a te încălzi și a te bucura de un preparat hrănitor și gustos. Amintirile mele de copilărie din Ardeal includ aroma acestei mâncăruri, iar tigăița pe care o folosesc are o valoare sentimentală deosebită, fiind vechi de peste 100 de ani.
Această tocană se prepară în mod tradițional cu picioare de porc, dar poți folosi și rondele de genunchi ca alternativă. Genunchii de porc se găsesc acum și la Kaufland și sunt o opțiune mai accesibilă. Am cumpărat caserole cu câte 3-4 bucăți, care includ rondele de picior de porc cu os, cartilaje și șoric, și sunt perfecte pentru prepararea piftiei.
Poți utiliza genunchii de porc și pentru a pregăti toba tradițională sau toba în borcan.
Pörkölt, paprikás și gulyás sunt cele trei feluri celebre ale bucătăriei ungurești. Toate conțin boia de ardei (paprika), dar se diferențiază prin tipul de carne și sosurile folosite. Tocana din picioare de porc, numită pörkölt, include ingrediente precum ceapă, usturoi, chimen, untură, paprika și ardei gras, având un lichid minim. Sosul este obținut din sucul lăsat de carne și legume. Rezultatul este o carne extrem de fragedă, bine gătită, care se topește în gură.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6 porții.
Tocană ungurească din picioare sau genunchi de porc cu usturoi și ceapă – rețeta de körömpörkölt
Timp de preparare:
15 minute
Timp de gatire: 1 ora 30 minute
Timp Total: 1 ora 45 minute
Ingrediente:
Cum se prepara?
Ingrediente pentru pörkölt din genunchi de porc sau dinciocănele, adidași, picioare, buturele
În mod normal fac acest pörkölt din piciorușe de porc. Acestea sunt mai spornice deoarece au și ceva cărniță pe ele iar oasele nu sunt atât de multe. Nu e greșit dacă folosiți mici ciolane crude de porc (cum e cel de sus din castron). Atunci nici nu mai trebuie să puneți carne extra pentru că au ele destulă.
De data aceasta nu am găsit picioare de porc așa că am cumpărat genunchi de porc (rondele). Deoarece aceste bucăți nu preau au carne (iar osul din ele este peste 60%) am decis să suplimentez această tocăniță cu niște carne macră (pulpă de porc, carne de lucru). Nu de alta dar în casă am și persoane care nu se dau în vânt după cartilaje și șoric.
Am curățat cepele, ardeii și usturoiul.
Am pus deoparte 4 căței de usturoi (pentru final) iar pe restul i-am tocat mărunt. Am feliat și cepele. Pot fi bucăți mai mari pentru că se vor dezintegra în timpul gătirii.
Mod de preparare körömpörkölt sau tocăniță din picioare de porc cu usturoi, ceapă și sos roșu delicios
Eu am lucrat cu o oală sub presiune (multicooker). Pe funcția „saute” (călire) am topit în ea o lingură de untură faină de casă și am pus chimenul. Acesta este un bun digestiv și are arome grozave! Am așteptat câteva minute ca să se încălzească bine chimenul și să înceapă să salte în oală. Apoi am pus genunchii de porc sau picioarele și bucățelele de carne.
Le-am înăbușit vreo 20 de minute la putere mare (sau foc iute), fără capac. Am întors din când în când bucățile ca să se aurească pe toate părțile. Apoi am pus ceapa și usturoiul + condimente: sare și piper negru proaspăt măcinat. Am sotat ceapa cca. 5 minute, amestecând constant.
Ultima a fost boiaua (paprika) dulce (o lingură mare cu vârf – nu linguriță!). Are o culoare superbă iar aromele ei sunt de ardei proaspăt cules de pe câmp! Noi (la Ardeal) avem păprică grozavă de Dorobanți sau Nădlac. Am amestecat bine.
Imediat am pus ardeii roșii tăiați în fâșii și am amestecat. Nu las niciodată boiaua să se prăjească deoarece se închide la culoare, devine amară și indigestă. Am turnat 150 ml de apă caldă și am închis oala sub presiune (kukta sau multicooker).
Fierbere tocană din picioare de porc la oală sub presiune (kukta, multicooker) sau în oală clasică (pe aragaz)
Am setat 60 de minute (presiune mare la multicooker). Dacă folosiți kukta clasică atunci cronometrați 60 de minute din momentul în care aceasta începe să fâsâie (intră în regim de fierbere). Dacă aveți oală clasică atunci fierbeți această tocană ungurească din picioare cam 90 de minute, cu capac, la foc mic. Va trebui să mai completați lichidul deoarece acesta scade mult.
După scurgerea timpului de gătire am depresurizat multicooker-ul și am deschis capacul. Ta-daa! Ce mâncare faină de picioare de porc! Am pus ultimii 4 căței de usturoi trecuți prin presă și am amestecat cu grijă ca să nu rup bucățile de genunchi de porc.
Servire tocană ungurească din picioare sau genunchi de porc cu usturoi și ceapă – rețeta de körömpörkölt
Fiecare și-a pus câtă tocană a dorit. Totul e gătit perfect iar sosul roșu cu ceapă și usturoi este fabulos!
Această tocană ungurească de picioare sau genunchi de porc merge bine cu pită proaspătă și murături sau cu salată de varză proaspătă sau murată.
Din bucățile de genunchi de porc nu rămâi cu mare lucru deoarece cam 60% e os dar este o plăcere să le ronțăi toate cartilajele.
Cred că gurmanzii au înțeles perfect despre ce delicatesă este vorba aici. Ți le lipesc buzele de la gelatina și colagenul din aceste țeuturi tremurătoare. Yummy!
Bucățelele de carne sunt extra fragede iar sosul gros este fantastic! Numai bun de „tuncălit” pita în el! Adică de întins pâinea în el.
Tare bună mâncare am făcut! Tocana ungurească de picioare de porc sau körömpörkölt este ieftină și delicioasă! Chiar merită să încercați rețeta!
ePoftă bună!
Dacă va plăcut această rețetă vă așteptăm cu părerile voastre pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.