Tocăniță de inimi și pipote de pui cu ciuperci – rețeta dietetică fără ulei sau prăjeli
5 (1)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Tocăniță de inimi și pipote de pui cu ciuperci – rețeta dietetică fără ulei sau prăjeli5 (1)

Tocăniță de inimi și pipote de pui cu ciuperci – rețeta dietetică fără ulei sau prăjeli. Mâncare din pipote și inimi la oala sub presiune sau clasică. Papricaș sau tocană scăzută cu ciuperci și inimi, pipote de pui (rânze) gătită la kukta sau „oala minune”. Rețete de mâncare cu sos. Rețete de tocăniță. Rețete cu organe de pui.

Această tocăniță de inimi și pipote de pui cu ciuperci este extrem de gustoasă și de aromată. În bucătăria ardelenească întâlnim des acest fel care la noi se numește papricaș de pipote și inimi. De ce? Pentru că superba culoare roșie este dată de boiaua dulce de ardei – adică de paprika (nu de bulion sau de pastă de roșii). Paprika conferă și gust și aromă deosebite și contribuie și la legarea sosului. Aromele specifice ardelenești sunt date de ceapă, chimen și boia – nu de bulion și foi de dafin.

Bunica din Ardeal îmi făcea destul de des acest gen de mancare din măruntaie de pui pentru că ne plăcea la amandouă. Mai ales dacă aveam și ciuperci! Deoarece pipotele și inimile se gătesc destul de greu, bunica apela la kuktă (oala sub presiune) pentru a scurta timpul de fierbere al acestora. Da, în Ardeal cam toată lumea avea kukte încă din 1970 deoarece se aduceau din Ungaria vecină. Și acum am 3 kukte de pe vremea aceea care funcționează perfect și astăzi. A trebuit doar să le mai schimb, în timp, garnitura de cauciuc care etanșează capacul. Dar tot gospodarul arădean avea stoc de garnituri de oală sub presiune și de cotiogău (kotyogo – aparat pentru făcut cafea sub presiune). 

Puteți fierbe această mâncare de pipote și inimi și în oală clasică dar timpul va fi de 3 ori mai mare și va trebui să completați lichidul deoarece acesta scade.

Vă recomand și o altă rețetă de inimi și pipote cu usturoi, ceapă și sos mai alb – vezi aici.

Papricașul de pipote și inimi se servește, in general, cu găluște mici de faină, cu orez simplu sau cu macaroane fierte (când spun macaroane mă refer la acele paste lungi cu gaura la mijloc). Nu este greșit dacă îl însoțim cu un piure de cartofi sau chiar cu cartofi natur cu pătrunjel. Sau chiar cu felii de pâine proaspătă. Mămăliga nu face parte din repertoriul familiei noastre și nu o gătim pe post de garnitură ci doar ca fel de sine stătător (cu brânză și smântână) dar nu vă oprește nimeni să o alăturați acestei tocănițe.

Din cantitățile de mai jos rezultă 4 porții de tocăniță de inimi și pipote de pui cu ciuperci – rețeta dietetică la oala sub presiune.



Tocăniță de inimi și pipote de pui cu ciuperci – rețeta dietetică fără ulei sau prăjeli

Timp de preparare: 15 minute

Timp de gatire: 45 minute

Timp Total: 1 ora

Ingrediente:

 

Cum se face o tocăniță de inimi și pipote de pui cu ciuperci – rețeta dietetică fără prăjeli?

Cum se curăță pipotele și inimile de pui?

Pipotele și inimile trebuie curățate foarte bine. Am clătit organele în apă rece și le-am scurs într-o strecurătoare. Am verificat pipotele ca să fie bine curățate de membrana groasă din interior. Am tăiat și vasele sanguine care intrau/ieșeau în/din inimi.

Apoi am spălat ciupercile și am curățat și ceapa.

Preparare papricaș de inimi și pipote cu ciuperci la oala sub presiune sau în cea clasică

Pipotele și inimile le fierb in kuktă (oala minune). Altfel fierberea durează destul de mult. In oală obișnuită au nevoie de circa 90 de minute pe când în kukta doar cca.30 de minute din momentul în care încep să fiarbă.

După cum vă spuneam, rețeta e dietetică, fără ulei sau prăjeli. Asa ca am fiert ceapa împreună cu pipotele fără să o călesc. Dacă doriți puteți căli ceapa în 2-3 linguri de ulei. Am pus direct în oală pipotele, inimile, ciupercile, ceapa tocată, și condimentele: sare, piper negru proaspăt măcinat, chimen și boia dulce. Am turnat peste ele cca. 200 ml apă. Am închis ermetic capacul și am pus kukta la fiert. Din momentul în care ea începe să fâsâie (adică intră în regim de fierbere) am redus focul la minimum si am lăsat tocănița să fiarbă 30 de minute.

Dacă fierbeți tocănița în oală clasică atunci va dura cca. 90 de minute (oală cu capac pusă la foc mediu/mic). Nu uitați să amestecați ocazional și să completați cu apă dacă lichidul scade!



Apoi am depresurizat kukta si tocănița a fost gata! Am gustat de sare și piper – acum se poate corecta asezonarea. Daca vi se pare ca e prea multă zeamă puteți să mai lasați papricașul să fiarbă un pic la foc mare, fără capac. Acesta va scădea în câteva minute.

Servire papricaș de pipote, inimi și ciuperci

Am mutat tocănița de inimi și pipote cu ciuperci într-un castron de servire. Ce bine arată!

Am presărat-o cu un pic de verdeață tocată (pătrunjel verde, cepșoară etc) pentru o notă de prospețime.

Sunt excelente pipotele gătite în kuktă și ies foarte moi si faine. La fel și inimile sau ciupercile.

V-am pomenit în introducere de mai multe garnituri pe care le facem alături de acest papricaș delicios.

Garniturile potrivite sunt: galuștele mici de făină (rețeta aici), Spätzle (rețeta aici), cușcuș simplu (rețeta aici), cartofii natur (rețeta aici), orezul simplu cremos (rețeta aici), piureul de cartofi (rețeta aici) sau pastele simple fierte.



Dacă țineți dietă atunci vă recomand salata de varză (rețeta aici), salata verde mixtă (rețeta aici), salata de castraveți (rețeta aici) sau pe cea de ardei copți (rețeta aici).

Merită să încerci și tu această tocăniță de inimi și pipote de pui cu ciuperci – rețeta dietetică fără ulei sau prăjeli!

Aici găsiți mai multe rețete cu organe: limbă, ficat, creier, inimi, pipote etc.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 1 Nota medie: 5]