Tocanita de vita cu ciuperci la slow cooker este o mancare gustoasa pe care vei dori sa o faci adesea pentru pranz sau cina.
Tocanita de vita cu ciuperci la slow cooker este apetisanta, o mancare buna pentru pranzul in familie.
Se face extrem de usor si poti profita de faptul ca un aparat sta si gateste pentru tine, fara sa fie nevoie sa pazesti oala, sa amesteci din cand in cand ca sa nu se lipeasca.
Plecand de la reteta de tocanita de vita Bourguignon aceasta reteta de tocanita de vita cu ciuperci este gatita incet, cu ingrediente simple si bune.
Am ales sa pregatesc tocanita de vita cu ciuperci la slow cooker, pentru ca gatitul la temperaturi mici este mult mai sanatos.
In plus, reteta mea vine in ajutorul persoanelor care stau mult timp la birou, dar cand ajung acasa isi doresc o mancare buna, calda, perfecta pentru toata familia.
Daca nu aveti un astfel de aparat puteti sa o faceti in cuptorul vostru, la temperatura mica, dar va trebui sa amestecati din cand in cand in oala pentru ca ingredintele sa nu se lipeasca de fundul oalei, iar o parte dintre acestea se vor adauga treptat pentru ca exista riscul sa fie gatite excesiv si vor sfarama.
In cazul in care alegeti sa gatiti tocanita in cuptorul clasic va recomand o oala groasa de fonta cu capac si veti coace la o temperatura de coacere de 120°C in primele 60 minute, apoi 120-150 minute la 160°C.
Folositi functia ventilatie in cuptorul electric.
Gustati carnea si daca este gatita puteti scoate vasul din cuptor, daca nu veti lasa pana cand este carnea devine frageda si veti avea grija sa completati cu lichid daca este nevoie.
Eu am ales pe post de garnitura un piure de cartofi, dar tocanita de vita cu ciuperci la slow cooker poate fi insotita de orez, paste sau doar de o mamaliga vartoasa.
Ar merge mancata si cu o paine buna, caci veti dori cu siguranta sa nu lasati nici macar o urma de sos in farfurie, la cat de buna este mancarea aceasta.
Veti observa ca am gatit putin carnea de vita si ceapa inainte sa le pun in slow-cooker. Am vrut sa ma asigur ca aduc gustul cel mai bun acestei tocanite.
Rezidurile de carne din tigaie vor fi dizolvate in momentul in care se caleste ceapa, ceea ce contribuie din plin la rezultatul final. Din momentul in care terminate de calit ceapa nu mai trebuie sa faceti nimic.
Puneti ingredientele in slow cooker si puteti pleca linistiti la birou sau puteti sa va ocupati de alte lucruri pe care ar trebui sa le faceti.
Eu am folosit ciuperci din conserva, asa ca acestea fiind deja gatite le-am daugat destul de tarziu, dar daca veti folosi ciuperci proaspete le puteti pune inca de la inceput.
Nu uitati ca acestea elimina apa prin gatire si pot influenta textura sosului, devenind mult mai lichid, ca o supa. Din acest motiv am ales ciupercile din conserva.
Rezidurile de faina si carne vor ingrosa putin sosul.
Daca iti plac tocanitele de vita iti las si alte retete ca inspiratie:
Cu 30 minute inainte ca tocanita mea sa fie gata am pus cartofii la fiert pentru a pregati un piure de cartofi cremos si gustos.
Puteti avea si alte tipuri de garnitura (orez, paste), dar poate fi mancata si simpla.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de tocanita de vita cu ciuperci:
Ingrediente
tocanita de vita cu ciuperci:
500 g rasol de vita
120 ml ulei
100 g faina
400 g ceapa
100 ml apa
2 morcovi tineri
1/2 ardei gras mic
2 cartofi medii-mari
600 g ciuperci (conserva)
2 linguri bulion
1 lingura zahar
2 frunze dafin
1 lingurita boabe de piper
1 lingurita rasa sare
600 ml supa clara de vita
50 ml vin rosu
Mod de preparare
tocanita de vita cu ciuperci:
Am taiat carnea cuburi de marime medie, apoi le-am tavalit prin faina. Am incins uleiul si am calit carnea pana a prins putina culoare pe toate partile.
Am scos carnea din tigaie, apoi am pus ceapa in aceeasi tigaie si am calit-o, raschetand resturile lipite de fundul tigaii pe care le doresc in viitoarea tocanita. Acestea aduc gust bun si consistenta sosului.
Am pus in vasul slowcookerului ceapa calita, morcovul taiat rondele, ardeiul gras tocat cubulate, cartofii taiati in cuburi medii spre mari.
Am adaugat carnea, sucul de rosii si condimentele, putin zahar pentru a echilibra acidul rosiilor, apoi am setat aparatul pe „high”pentru cinci ore si mi-am vazut de alte treburi prin casa.
Daca totusi nu aveti un astfel de aparat si gatiti tocanita in vas de fonta sau alt vas cu capac, veti lasa tocanita sa se gateasca cu capac timp de o ora la 120°C, apoi alte 2 pana la 3 ore la 160°C.
Este important sa se gateasca la temperatura mica, carnea va deveni foarte frageda iar legumele nu se vor gati prea tare.
Daca aveti ciuperci proaspete le puneti si acestea in acest moment.
Cu aproximativ o ora inainte de a fi gata tocanita am pus in vas si ciupercile mele, din conserva, scurse bine.
Aparatul gateste la temperatura mica, asa ca la final am carne frageda, iar cartofii sunt intregi si nu s-au sfaramat.
Miroase foarte bine si este foarte gustoasa.
Abia astept sa imi spuneti cat de mult va place aceasta tocanita de vita cu ciuperci.
Pagina noastră de Facebook este aici.