Tocăniță de vițel cu cartofi – rețeta simplă la multicooker, oală clasică sau sub presiune. Cum se gătește carnea de vită, mânzat sau vițel? Tocană sau mâncare de vițel cu cartofi și sos de ceapă și legume. Cum se face tocanița de vită? Rețete de tocăniță. Rețete de tocană. Rețete de mâncare cu sos.
De multe ori fac această tocăniță de vițel cu cartofi (mâncare de vițel) deoarece așa pot controla frăgezimea cărnii. Adică o gătesc până e moale. Carnea de vită, mânzat sau vițel se poate găti cu ușurință apelând la aparaturi moderne de bucătărie (slow cooker sau multicooker) dar și la vechile si clasicele kukte (oale sub presiune sau „oale minune”). Desigur că această tocăniță de vițel cu cartofi se pot găti și în oală obișnuită dar de ce să nu apelăm la ajutoare dacă putem?
Noi folosim kukta (oala minune) în familie din 1960. Primele oale sub presiune erau aduse din Ungaria vecină și am 2 pe care le folosesc și acum. Și bunicile și străbunicele mele noastre găteau în kukte. Nu era nicio extravaganță să ai kuktă, mixer electric sau râșniță electrică de cafea. Oala sub presiune a fost inventată în jurul anului 1679 de celebrul fizician francez Denis Papin și a devenit populară în secolul 19 (în jurul anilor 1860).
De data aceasta am gătit vițelul la multicooker (oală electircă) dar puteți folosi și kukta sau o oală obișnuită. Doar timpii de gătire trebuie adaptați. Acești sunt orientativi pentru că și carnea de vită-mânzat-vițel necesită timpi de gătire diferiți.
Cât fierbem o tocăniță de vițel?
Alegeți voi metoda de gătire preferată! Eu am avut o carne fragedă de vițel. Dacă aveți carne de mânzat sau de vită veți prelungi timpul de gătire – testați carnea dacă e făcută.
- în cratiță sau oală clasică cca. 2 ore 30 min (sau până e moale carnea)
- în oală sub presiune cca. 1 oră (cronometrată de când aceasta intră în regim de fierbere) + 30 min fierberea cartofilor (fără presiune)
- în multicooker cca. 3 ore (combinație de programe)
- în slow cooker cca. 8 ore pe funcția LOW
Această tocăniță de vițel cu cartofi seamănă oarecum cu gulașul original unguresc (gulyas), însă procedeul diferă un pic. Gulașul tradițional conține (pe lângă cartofi) și acele gălușcuțe mici de făină numite csipetke (vezi aici). Rețeta gulașului unguresc autentic o găsiți aici:
Dacă preferați tocanițele „albe” (gen blanquette) atunci vă recomand o rețetă faină de vițel cu ciuperci, legume și sos cremos de smântână – vezi aici.
Din aceste cantități rezulta 5-6 porții de tocăniță de vițel cu cartofi.
Tocăniță de vițel cu cartofi – rețeta simplă la multicooker, oală clasică sau sub presiune
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatire: 3 ore
Timp Total: 3 ore 20 minute
Ingrediente:
Cum se face o tocăniță de vițel cu cartofi – rețeta simplă la multicooker, oală clasică sau sub presiune?
Cum gătim carnea de vițel la multicooker?
Am încins uleiul în vasul multicookerului sau într-o cratiță și am adăugat semințele de chimen. Le-am călit până au început să salte prin cratiță și am simțit aroma plăcută dezvoltată de acestea.
Observație: această tocăniță de vițel cu cartofi se pornește în cratiță sau oală clasică dacă alegem ulterior gătirea în oală sub presiune sau slow cooker! Vă voi indica și momentul în care trebuie transbordată.
Apoi am adăugat carnea tăiată cubulețe egale și am rumenit-o 10 minute. În final am pus ceapa, usturoiul zdrobit și morcovul ras.
Am lăsat totul pe foc până s-a rumenit ușor, circa 30 de minute în total. Eu am gătit într-un multicooker Heinner și am folosit funcția SAUTE (30 de minute).
Am condimentat apoi cu sare, piper si boia dulce (paprika) și am adăugat puțină apă (200 ml). Am pus capacul și am lăsat totul la foc mic o ora. La multicooker am setat pe 130 C si 1 ora (funcția manuală).
În oală clasică pe aragaz: se fierbe tocănița vreo 2 ore și jumătate (poate 3 ore sau mai mult) la foc mic cu capac, se verifică nivelul lichidului la fiecare 30 de minute (se completează la nevoie) și se testează din când în când gradul de frăgezire al cărnii.
Dacă folosiți oală sub presiune sau slow cooker ACUM este momentul să mutați tocănița în ea! Se închide oala sub presiune cu capacul din dotare și se așază la foc mediu spre mic. Din momentul în care începe să fâsâie se reduce flacăra la minimum și se cronometrează 60 de minute.
Dacă folosiți slow cooker atunci puneți-i capacul, setați funcția LOW și timpul de 8 ore.
După trecerea unei ore am adăugat 1 l de apă – doar la multicooker sau în oala clasică. NU se completează cu apă în oală sub presiune sau la slow cooker! Am lăsat totul din nou la foc mic o ora. La multicooker am setat din nou 130 C si 1 ora (funcția manuală).
Dupa o oră am gustat de sare, am mai adăugat niste chimen măcinat și un pic de piper. Carnea deja a fiert așa că urmează să adaug și cartofii.
Când se pun cartofii în tocănița de vițel, mânzat sau vită?
Am curățat cartofii și i-am tăiat în sferturi. Puteți tăia cartofii și cubulețe dar noi așa îi tăiem. I-am pus în multicooker și am mai lpsat totul la fiert încă circa 30 de minute tot la 130 C (funcția manuală). Ideea este să fiarbă și cartofii.
Dacă ați folosit kukta (oala sub presiune) atunci o depresurizați, puneți cartofii și verificați nivelul de lichid. Completați-l cu 200 ml de apă fierbinte dacă este cazul. Puteți fierbe cartofii fără să mai închideți ermetic oala sub presiune – în 20-30 de minute vor fi gata.
La slow cooker e o problemă cu fiertul cartofilor în sensul că aceștia rămân destul de tari. În plus, adăugarea cartofilor reci peste tocănița caldă va scădea brusc temperatura acesteia iar slow cooker-ul ar avea nevoie de 2-3 ore ca să ajungă din nou la 90 C. Așa că sfatul meu este să mutați toată tocănița într-o oală clasică așezată pe aragaz, să puneți cartofii și o ceașcă de apă fierbinte și să fierbeți totul 30 de minute (sau până sunt făcuți cartofii).
Servire tocăniță de vițel cu cartofi – rețeta simplă la multicooker, oală clasică sau sub presiune
Tocănița de vițel cu cartofi este gata! Mie îmi place să o garnisesc cu niște pătrunjel proaspăt tocat. În bunul stil ardelenesc noi punem și borcanul cu smântână pe masă precum și niște felii faine de pâine de casă
Această tocăniță de vițel cu cartofi este delicioasă! Bucățele fragede de carne înconjurate de un sos aromat și gustos. Este foarte bună și a doua sau a treia zi și poate fi reîncălzită cu ușurință.
Dacă sunteți amatori de tocănițe de vită vă recomand încă o rețetă tradițională ardelenească: tocăniță sau papricaș de vițel cu găluște de făină – rețeta aici.
Sau clasicul fel franțuzesc Boeuf Bourguignon după Julia Child – rețeta aici.
Merită să încerci și tu această rețetă de tocăniță de vițel cu cartofi – rețeta simplă la multicooker, oală clasică sau sub presiune!
Aici găsiți mai multe rețete cu carne de vită, vițel, mânzat