Tocanita de vitel cu ciuperci si sos cremos de smantana. O mancare de vitel cu smantana, ciuperci si legume de primavara (ceapa, morcovi, ardei, mazare). Cum se face tocanita de vitel cu legume si sos cremos? Blanquette de veau printanière cu mazare, ardei si ciuperci este foarte gustoasa si usor de preparat.
Ne place mult tocanita de vitel si o prepar mai ales din pulpa. Aceasta are nevoie de un timp de gatire mai indelungat pentru a se fragezi. Din aceasta mancare de vitel nu lipsesc ceapa si usturoiul si puteti jongla cu restul elementelor, dupa gust. Eu am ales sa pun mazare verde si ardei rosu pe langa ciuperci insa puteti sa le lasati deoparte daca nu va plac.
Stiu ca majoritatea tocanitelor de vitel se fac cu sos rosu (chiar va invit sa cititi reteta ardeleneasca aici) insa acesta nu este obligatoriu.
Sunt foarte gustoase si tocanitele „albe”, cu smantana, cum ar fi escalopul de vitel cu ciuperci (reteta aici) sau un fricassee cu galbiori (reteta aici). Sa nu uitam celebra reteta de blanquette de veau (aici).
In cazul de fata este o blanquette de veau printanière (de primavara). Am dorit sa fac o tocanita de vitel cu iz de primavara, cu culori deschise si vesele Si mi-a reusit! Smantana folosita este una dulce pentru frisca, cu 30% grasime (smantana naturala nu imitatie „pentru gatit”.
Puteti folosi si carne de porc (pulpa) sau chiar pulpe de pui dezosate – in cazul puiului se reduce considerabil timpul de gatire. Tocanita este practica pentru ca se poate prepara in cantitati mai mari si poate fi reincalzita cu usurinta in zilele urmatoare. Sau poate fi chiar si congelata in caserole de plastic.
Va dau cantitatile pentru 6 portii de tocanita de vitel cu ciuperci si sos cremos de smantana.
Tocanita de vitel cu ciuperci si sos cremos de smantana
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 90 minute
Timp Total: 2 ore
Ingrediente:
Cum se face Tocanita de vitel cu ciuperci si sos cremos de smantana?
Ingrediente pentru tocanita de vitel
Iata bucata de pulpa de vitel. Multa lume numeste generic „muschi” orice piesa de carne mai slaba desi este incorect. Muschiul de vita este o piesa frageda si scumpa (tenderloin) iar capatul lui cel mai subtire este celebrul „filet mignon”. Bineinteles ca nu folosim asa ceva la tocanita.
Iata si legumele pregatite: ceapa verde (am pus si o ceapa veche mai mica), usturoiul, morcovul, ciupercile si ardeii.
Cum se pregateste si rumeneste carnea pentru tocanita?
Pentru un gust mai bun si o aroma mai profunda eu obisnuiesc sa rumenesc anumite carnuri inainte de gatirea propriu zisa. Reactia Maillard (de caramelizare) le sporeste savoarea! Am taiat pulpa de vitel in bucatele de cca. 2 x 3 cm (groase tot 2 cm) si le-am asezat intr-un castron impreuna cu o lingura de ulei. Le-am masat bine. Vita este o carne slaba care are nevoie de grasimi. Momentan nu le-am condimentat. Sarea si piperul vin mai tarziu.
Am ales o tigaie cu fundul mai gros si cu pereti mai inalti pe care am incins-o foarte bine (fara ulei). Am prajit carnea in 2 ture (ca sa nu aglomerez tigaia) la foc iute. Dupa 3 minute am intors bucatile si pe verso si le-am sotat pana s-au rumenit usor.
Apoi le-am scos cu o spatula intr-un bol si le-am lasat deoparte. Am continuat si cu tura a doua similar.
Dupa ce-am scos ultima tura de carne din tigaie am redus flacara de sub ea si am turnat paharelul de vin alb. Acesta a facut spume si a deglasat frumos tigaia de fragmentele de carne lipite de ea. Perfect! Alcoolul se evapora si lasa in urma aroma placuta a vinului alb.
Cum se soteaza legumele pentru tocanita de vitel?
Am pastrat o parte din cozile de ceapa verde pentru final. In aceeasi tigaie (deglasata cu vin alb) am pus 2 linguri de ulei si am adaugat ceapa taiata marisor (cea verde), respectiv mai marunt cea alba precum si morcovul taiat in rondele mai mari, mai groase decat de obicei. Le-am sarat cu generozitate si am adaugat si usturoiul tocat (zdrobit).
Le-am calit vreo 5 minute la foc mic ca sa se inmoaie si sa devina sticloase. Am pus si ardeiul alb (pe cel rosu il las pentru final) taiat in cubulete precum si bucatelele rumene de carne impreuna cu tot sucul lasat de ele in castronul in care s-au odihnit. Acolo e gustul cel bun!
Cat trebuie sa fiarba tocanita de vitel cu legume?
Am condimentat totul cu piper negru proaspat macinat si inca putina sare. Apoi am turnat peste tocanita 2 cani bune de apa calda (cat sa o cuprinda bine).
De-acum sunt variante: fierberea sub capac la foc mic (cu supraveghere si completarea lichidului din cand in cand) – dureaza cam o ora si jumatate, in functie de cat de tare e carnea. Sau mutarea tocanitei in oala sub presiune (kukta) – in acest caz fierberea dureaza 30-40 de minute din momentul in care oala incepe sa fasaie (intra in regim de fierbere). Eu am ales varianta cu kukta pentru ca merge mult mai repede si nici nu trebuie sa supraveghez tocanita ca nu cumva sa scada pea tare si sa se prinda. De aceea am taiat morcovii in bucatele mai mari: ca sa nu se dezintegreze la fiert.
Cum se soteaza ciupercile si ardeiul rosu pentru tocanita de vitel cu sos cremos?
Pana a fiert tocanita m-am ocupat de ciuperci si de ardeiul rosu. Nu am vrut sa le bag la fiert intensiv ci am preferat sa le sotez separat si sa le pun doar la final in tocanita. Mai intai am taiat ciupercile in sferturi si ardeiul in fasii.
Am ales o tigaie curata in care am pus la topit 50 g de unt impreuna cu o lingura de ulei de masline. Niciodata nu sotez doar in unt pentru ca acesta se arde usor iar uleiul ii ridica punctul de fumegare.
Am pus mai intai ciupercile in tigaia incinsa (fara sare!) si le-am rumenit la foc iute pe toate partile.
Cand ciupercile au fost aproape gata am pus si fasiile de ardei rosu peste ele si le-am calit usor. Vreau sa ramana crocante si sa-si pastreze culoarea, nu sa se flescaie.
Am pus si cozile de ceapa verde tocate (pastrate) si am asezonat totul cu sare si piper. Imediat am stins focul de sub tigaie si am tras-o deoparte. Cozile de ceapa se inmoaie in cateva secunde asa ca nu trebuie tinute pe foc mai deloc.
Asamblare tocanita de vitel cu ciuperci si sos cremos de smantana – Blanquette de veau
Am oprit oala sub presiune si am verificat carnea daca e fiarta si moale. Era ok asa ca am mutat totul inapoi in prima tigaie in care am pornit tocanita de vitel. Am pus-o pe foc si i-am dat 2-3 clocote ca sa mai scada un pic (acesta e incovenientul gatirii in oala sub presiune – faptul ca lichidul nu scade aproape deloc asa ca e mai bine sa puneti mai putin de la bun inceput). Nu-i bai ca scade repede acum, la foc iute. I-am pus si mazarea (a mea era congelata) si am lasat totul la fiert 3-4 minute. Mazarea trebuie sa ramana verde si frumoasa.
Am turnat si 200 ml de smantana dulce si am mai pus niste piper. Daca doriti puteti desface o lingurita de faina in smantana si veti obtine un sos mai gros (eu nu am pus faina). Am redus focul si am lasat mancarea inca 2-3 minute sa clocoteasca incet.
Gata! Am stins focul de sub tigaie si am adaugat ciupercile si ardeii sotati. Am tocat si niste marar si patrunjel verde si le-am presarat deasupra. Miroase a primavara!
Tocanita de vitel cu ciuperci si sos cremos de smantana este gata! Eu am stors putina zeama de lamaie si am picurat-o in mancare (cam 1 lingurita de zeama). Ii da o savoare deosebita si mai „taie” din grasimea sosului de smantana.
Bucatele fragede de carne de vitel, legume aromate si faine si sos catifelat de smantana. De vis!
Servire tocanita de vitel
Langa tocanita de vitel merg bine cartofi natur (reteta aici), cusucus (reteta aici), orez fiert simplu sau niste paste fierte si scurse. Noi am mancat-o cu orez.
Ce spuneti? Nu va e pofta macar un pic?
Puteti sa o mancati si cu paine proaspata. Niste baghete de casa crocante ar merge bine cu sosul acesta fin Reteta lor o gasiti aici.
O reteta asemanatoare de vita cu ciuperci si smantana este cea de Boeuf Stroganoff – o gasiti aici.
Sau o tocanita clasica de vitel cu ceapa si cartofi – reteta aici.
Sper ca v-a placut aceasta reteta de tocanita de vitel cu ciuperci si sos cremos de smantana si ca o veti testa in curand!
Aici gasiti mai multe retete cu carne de vita, vitel: rasol, friptura, steak, burgeri etc