Tofu la air fryer sau la cuptor – rețeta de tofu marinat și glazurat în stil asiatic: Vă povestesc despre această descoperire culinară recentă care m-a cucerit complet. Îmi place să experimentez în bucătărie și să încerc rețete din diverse culturi gastronomice, iar de data aceasta m-am îndreptat către bucătăria asiatică, o adevărată comoară a aromelor și gusturilor intrigante.
Am fost intrigat de tofu, acest produs din soia ce poate fi asemănat cu brânza din punct de vedere al texturii, dar care în realitate este ca un canvas culinar. Așa că am hotărât să îl marinăm în prealabil, să îl umplem cu arome și savoare. Am folosit usturoi, sos de soia, sos de stridii și ulei de susan, ingrediente specifice bucătăriei asiatice, care pot fi găsite cu ușurință în majoritatea magazinelor.
O parte din experimentul meu a inclus și glazurarea tofu-ului după prăjire cu o dulceață picantă de ardei. Rezultatul? Un festin pentru simțuri!
Această rețetă uimitoare de tofu va transforma chiar și cea mai simplă masă într-un adevărat festin.
Din cantitățile indicate mai jos veți obține două porții generoase de tofu la air fryer sau pregătit la cuptor clasic.
Tofu la air fryer sau la cuptor – rețeta de tofu marinat și glazurat în stil asiatic
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 11 minute
Timp Total: 41 minute
Ingrediente:
Marinada/glazura
Garnitură
Cum se face tofu la air fryer sau la cuptor – rețeta de tofu marinat și glazurat în stil asiatic?
Ingrediente pentru „brânză vegană” sau tofu marinat
Am scurs tofu de saramură și am pregătit ingredientele marinadei asiatice: sosul de soia, usturoiul, sosul de stridii, lămâia, harissa pudră (poate fi și pastă) și uleiurile (de floarea soarelui și de susan).
Cum se scurge și presează tofu înainte de gătire?
Am tăiat tofu în 8 cuburi mari. Pentru a permite pătrunderea marinadei în interiorul acestora trebuie, în prealabil, să se scurgem și stoarcem bine de saramura în care au stat în cutie.
Am așternut strat dublu de șervete de bucătărie pe un tocător, am pus cuburile de tofu (cu distanță între ele) și le-am acoperit cu alte șervete puse dublu.
Am improvizat o presă din mai multe tocătoare (grele) puse unele peste altele, așezate peste cuburile de tofu. Ele vor ajuta la eliminarea lichidului din tofu. Le-am lăsat așa 15-20 de minute.
Marinarea cuburilor de tofu în stil asiatic cu sos de soia, sos de stridii, usturoi, miere etc
Între timp m-am ocupat de marinada asiatică. Practic am amestecat toate ingredientele într-un bol. Nu am uitat de coaja rasă de lămâie și de usturoiul zdrobit. În final am pus uleiurile (de floarea soarelui și de susan). Aveți grijă cu cel de susan deoarece este extrem de aromat! Marinada obținută este foarte faină! Are textură mai groasă grație sosului de stridii (care este și dulceag), iar aromele ei de usturoi, de lămâie și de sos de soia sunt perfecte! De sare nu este nevoie deorece sosul de soia este destul de sărat.
Am scos cuburile de tofu din presa improvizată și le-am pus în bolul cu marinadă. Le-am amestecat cu grijă ca să fie bine cuprinse de ea. Ele pot sta la marinat 2-3 ore la temperatura camerei sau 10-12 ore la frigider (peste noapte). E nevoie de timp pentru ca marinada să pătrundă în tofu și să-i dea „vlagă”.
Câte minute și la ce temperatură se rumenește tofu la air fryer sau friteuză cu aer cald?
Am testat mai multe branduri de air fryer (friteuze cu aer cald, fără ulei) și am decis că cel de la Cosori este „tata lor”! Eu am de peste 1 an acest model și-l folosesc intensiv. Pe lângă capacitatea mare a coșului (5,5 L – în care gatesc 4 porții de mâncare!), randamentul acestui air fryer este admirabil: rumenește cu adevarat, nu doar înăbușă! Și toate acestea cu foarte puțin ulei și în timp foarte scurt, de câteva minute! În ziua de azi, la costurile actuale ale energiei, nu merită să încingi cuptorul mare electric! Cosori este, practic, un mini cuptor electric eficient, cu consum mult mai mic și cu timp mai scurt de gătire. Găsiți și alte mărci de air fryer aici (la diferite prețuri).
Am preîncis air fryer-ul 5 minute la 205 C. Am scos apoi coșulețul și l-am uns repede cu puțin ulei de floarea soarelui (cu pensula). Am aranjat cuburile de tofu marinat în coșuleț, cu spațiu între ele. Marinada rămasă se poate folosi la glazurarea lor după prăjire sau pe post de dip (sos).
Am închis sertarul friteuzei cu aer cald și am setat prima etapă de coacere: 7 minute la 190 C. După expirarea timpului am verificat stadiul de rumenire al cuburilor de tofu și am continuat prăjirea lor pentru 5 minute la 180 C.
Gata! Tare bine miroase în bucătărie! Am scos cuburile de tofu prăjite și le-am pensulat iar cu un pic din marinada rămasă.
Cum se coace tofu la cuptor?
Dacă nu aveți friteuză cu aer cald (air fryer) atunci preîncingeț cuptorul la 190 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta aproape maximă la cele pe gaz. Așezați cuburile de tofu marinate într-o tavă mică așternută cu hârtie de copt și le coaceți 15-20 de minute sau până ce se rumenesc frumos.
Servire tofu la air fryer sau la cuptor – rețeta de tofu marinat și glazurat în stil asiatic
Cât de bine arată aceste cuburi de tofu prăjite la air fryer! Sunt superb rumenite și extrem de gustoase! Le-am servit împreună cu o salată răcoritoare de castraveți cu ceapă și roșii. cu vinegretă simplă – rețeta aici. Ar merge perfect și un orez simplu fiert în apă cu sare.
Am pus peste cuburile de tofu prăjite un pic de dulceață de ardei iute și dulce – rețeta aici.
Dulceața aceasta picantă merge perfect cu tofu rumenit la air fryer! Cuburile de tofu au miez moale, foarte gustos și aromat de la marinada în care au stat înainte de prăjire.
Tot la air fryer am făcut recent niște creveți asiatici, în crustă de fulgi de cocos, serviți tot cu dulceață de ardei iute – rețeta aici.
Mai demult am făcut niște coaste de porc glazurate + cartofi copți (gătite deodată la air fryer) – rețeta aici. Au fost fantastice!
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu acest tofu la air fryer sau la cuptor și că veți testa rețeta noastră de cuburi de tofu marinate și glazurate în stil asiatic!
ePoftă bună!
De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.
Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.