Ulei aromatizat cu usturoi, ierburi aromatice, roșii uscate, ardei iute
5 (2)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Ulei aromatizat cu usturoi, ierburi aromatice, roșii uscate, ardei iute

Magia bucatelor începe adesea cu ingrediente simple, iar printre acestea se numără și ulei aromatizat cu usturoi, ierburi aromatice, roșii uscate, ardei iute. Acest delicios condiment lichid, care poate transforma orice mâncare într-o experiență culinară deosebită, face parte din rețetele noastre de mult timp. Într-o vreme când anii ’80 păreau să-și pună amprenta asupra gusturilor, am descoperit această rețetă în paginile revistei „Bucătăria Maghiară”, la care mama era abonată, și am simțit că trebuie să o încercăm.

Pe atunci, foloseam ulei de floarea soarelui, iar mai târziu, după anii ’90, am făcut tranziția către uleiul de măsline pentru a adăuga o notă mediteraneană acestui preparat minunat. Ierburile aromatice erau o prezență constantă în grădina noastră, iar ghivecele găzduiau aromele pe care le doream în bucătărie.

Un sfat prețios primit în acele vremuri a fost că frunzele și, mai ales, usturoiul trebuie să fie complet deshidratate pentru a evita râncezirea uleiului. Acest lucru ne-a condus către alegerea de a folosi atât ierburi uscate, cât și usturoi deshidratat pentru a obține un ulei bun aromatizat cu o durată de viață mai lungă, gata să ne încânte simțurile și după trecerea mai multor luni.

Am adus această idee la viață deshidratând cu grijă frunzele și usturoiul, iar acest proces poate fi realizat cu ajutorul unui deshidrator sau, în lipsa acestuia, prin expunerea la soare. Astfel, respectând timpii de macerare, am reușit să pregătim acest ulei cu arome îmbietoare, menit să ne încânte papilele gustative și să ne inspire în bucătărie pentru mult timp de acum încolo. Denumitorul comun al acestui succes este deshidratorul, un prieten fidel în prepararea acestor minunate uleiuri și condimente aromate.

Din cantitățile simple de mai jos, am obținut două borcane de 230 ml fiecare, pline cu ulei foarte bun aromatizat, gata să aducă o notă specială oricărui preparat.

Timp de preparare: 10 minute

Timp de gatire: 10 minute

Timp Total: 10 minute

Ingrediente:

 

Cum se face ulei aromatizat cu usturoi, ierburi aromatice, roșii uscate, ardei iute?

Cum se pregătesc roșiile deshidratate?

Roșiile deshidratate se pregătesc anterior, astfel cum am arătat aici.



Cum se pregătesc ierburile aromatice?

Cu ierburile aromatice procedez ca și roșiile: fie folosesc deshidratorul, fie le pun in cuptor sau le usuc la soare. La fel procedez si cu usturoiul care trebuie însă tăiat felii foarte subțiri pentru a se usca mai repede. În deshidrator frunzele le deshidratez de 2x câte o oră.

Cum se prepară uleiul aromatizat? Ce fel de arome folosim?

Puteți să faceți ulei aromatizat doar cu un singur tip de plante: ulei cu rozmarin, ulei cu cimbru, ulei cu busuioc sau puteți folosi un amestec al acestor ierburi. Puteți adăuga și roșii uscate care dau o savoare aparte uleiului.

Puteți să mai faceți și ulei picant doar cu usturoi, cu usturoi și lămâie (coaja de lămâie se deshidratează exact ca și usturoiul) sau doar cu chili uscat (ardei iute), în cazul în care sunteți amatori de ceva foarte iute.

Am pregătit borcănelele cu ierburile și roșiile deshidratate. Am îndesat bine totul (intră cam 2 roșii deshidratate la un borcănel și frunze după plac). Îmi plac mult aceste roșii și le folosesc la rețete de paste. Acesta este și motivul pentru care am folosit borcănele cu gâtul larg și nu sticle cu gât subțire.

Apoi am turnat peste ele uleiul de măsline astfel încât să le acopere.



Eu am făcut un ulei cu roșii simple deshidratate și plante aromatice (borcanul cu capac albastru).

Și un ulei picant cu roșii, usturoi si chili: borcanul cu capac roz.

Cum și cât se lasă la macerat un ulei aromatizat?

Prima metodă este cu macerare la întuneric și răcoare timp de 2-3 săptămâni. A doua metodă spune că borcanele se țin o săptămână bună la soare, pe pervaz de exemplu, scuturându-le zilic. Apoi puteți filtra uleiul printr-un tifon sau să îl lăsați asa cum e. Eu folosesc a doua metodă.

Este delicios acest ulei de măsline aromatizat. Când se termină, fac din nou. Nu are sens să facem mult deodată. Și iarna am grădina mea de ierburi aromatice așa că nimic nu mă impiedică să fac întotdeauna ulei proaspăt.

Este gustos picurat peste salate, felii de carne prăjită, cartofi copți sau legume la grătar, peste bucățele de brânză proaspătă sau peste paste.

Merită să încerci și tu această rețetă de ulei aromatizat cu usturoi, ierburi aromatice, roșii uscate, ardei iute etc.

ePoftă bună!



De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.

Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.

Votează această rețetă
[Total votanți: 2 Nota medie: 5]