Varză de Bruxelles cu bacon și smântână – rețeta simplă și rapidă: Aceste mici verze, cunoscute și sub denumirea de Rosenkohl în limba germană, sunt îndrăgite în Europa Centrală dar și la noi. Îmi aduc aminte de atmosfera caldă și plină de arome din bucătăria copilăriei mele, unde varza de Bruxelles juca un rol important în multe mese.
Vizita mea la piața locală mi-a reamintit de acele momente pline de bucurie, când bunicii aduceau aceste verze minunate. Imaginile colorate ale tulpinilor de varză de Bruxelles erau în concordanță cu frumusețea toamnei și mă inspirau să gătesc ceva special. Erau așa de multe opțiuni – sparanghel alb și verde, mangold, dovleci patison – fiecare așteptându-și rândul în rețetele tradiționale ale familiei noastre.
Fiecare cultură are felul său unic de a pregăti aceste legume. Englezii le adoră la masa de Crăciun, oferindu-le ca o garnitură perfectă pentru friptură. În schimb, nemții au un truc delicios: bacon și smântână. Încă mai simt aroma minunată și gustul inconfundabil al acestui preparat, așa cum îl pregăteam împreună cu bunica. Gustul lor subtil de varză, accentuat de sosul cremos și gustul intens de bacon, făcea ca varza de Bruxelles să fie cu adevărat specială.
Așa că am hotărât să pregătesc această rețetă într-o zi specială. Am ales ingredientele cu grijă de la piață și am început să gătesc. Tocmai acea combinație între tradiție și prospețimea sezonului a făcut din această rețetă un adevărat succes.
Pentru a încerca și voi această minunată rețetă, urmați indicațiile de mai jos. Veți obține aproximativ 4-6 porții delicioase, perfecte pentru a vă bucura de gustul toamnei.
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 20 minute
Timp Total: 50 minute
Ingrediente:
Cum se face varză de Bruxelles cu bacon și smântână – rețeta simplă și rapidă?
Ingrediente pentru mâncarea din verze de Bruxelles cu afumătură și smântână dulce
Am curățat verzele de foile ofilite, le-am spălat și le-am scurs. Am pregătit afumătura (bacon) și smântâna dulce pentru frișcă.
Cum se blanșează (opăresc) verzișoarele de Bruxelles?
Am pus la fiert 2 L de apă cu 2 lingurițe de sare. Când aceasta a început să clocotească am pus în ea verzele de Bruxelles și am cronometrat 10 minute din acel moment. Ele trebuie să fiarbă parțial, nu complet. Important este ca ele să nu-și schimbe culoarea verde în una spălăcită.
Până au fiert verzele, am pregătit un recipient mare cu apă rece și cu gheață (eu am pus pungă cu gheață). După trecerea celor 10 minute am scurs verzele de apa fierbinte și le-am clătit rapid cu apă rece, la robinet. Apoi le-am transferat în apa cu gheață care le răcește brusc. Acest proces de blanșare le păstrează culoarea frumoasă dar și textura plăcută.
Legumele blanșate se pot lăsa ore întregi în apa cu gheață. Eu au ținut varza de Bruxelles cca. 30 de minute. Dacă este cazul, schimbăm apa și gheața.
În final le-am scurs bine într-o strecurătoare.
Mod de preparare garnitură din verze mici de Bruxelles
Am ales o tigaie cu pereți mai înalți în care am pus la topit untul cu baconul tăiat în cubulețe. Am lucrat la foc mic și am avut grijă să nu ard untul!
Apoi am adăugat verzele mici și am amestecat totul, delicat, cu o lingură. Verzișoarele sunt fragile, așa că lucrăm cu grijă. Le-am lăsat doar cât să se încălzească, preț de câteva minute.
Am turnat peste ele smântâna dulce pentru frișcă și am așteptat ca sosul format să dea în clocot și să se îngroașe un pic. Am pus un pic de sare și am stins focul.
Servire varză de Bruxelles cu bacon și smântână – rețeta simplă și rapidă
Garnitura sau mâncarea din verze de Bruxelles este gata! Se servește fierbinte, imediat după ce a fost gătită. Mie îmi place să o presar cu un pic de coajă rasă de lămâie și să o stropesc cu un pic de zeamă de lămâie. Mi se pare că lămâia echilibrează foarte bine gustul și aroma preparatului final și mă duce cu gândul la clasicul sos olandez (hollandaise) – rețeta aici.
Noi am mâncat această garnitură împreună cu un mușchiuleț de porc la cuptor (rețeta aici).
Suntem siguri că veți testa această rețeta de varză de Bruxelles cu bacon și smântână și că veți fi încântați de ea!
ePoftă bună!
De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.
Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.