Varză murată călită cu ciolan afumat – la cuptor – rețeta ardelenească de ciolan cu varză acră. Cum se face varză acră cu afumătură? Cel mai bun ciolan cu varză călită. Rețete cu varză la butoi. Rețete cu ciolan de porc afumat.
Iarna facem măcar de 2-3 ori varză murată călită cu ciolan afumat. Cea mai faină variantă e cea preparată direct la cuptor. Adică un ciolan de porc (fiert, cu șoricul crestat) pus la rumenit pe un pat de varză acră. O nebunie de mâncare consistentă pentru zile reci!
De ce este rețetă ardelenească? Pentru că folosim afumături tradiționale, untură de porc (unsoare) și condimente specifice zonei: cimbru uscat, chimen, boia (paprika). La noi varza călită nu se face cu dafin și bulion. Culoarea superbă roșiatică este dată de boiaua de ardei de calitate pe care o cumpărăm de la producătorii locali din județul Ardeal (Pecica, Nădlac, Dorobanți). Chimenul este prezent în majoritatea rețetelor cu carne de porc deoarece, pe lângă aroma plăcută, este și un bun digestiv.
Cred că deja salivați la vederea cărnii rozalii și a șoricului ciolanului! Vă asigur că sunt la fel de gustoase pe cât sunt de arătoase!
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6-8 porții de ciolan cu varză murată călită.
Varză murată călită cu ciolan afumat – la cuptor – rețeta ardelenească de ciolan cu varză acră
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire: 60 minute
Timp Total: 1 ora 30 minute
Ingrediente:
Cum se face varză murată călită cu ciolan afumat – la cuptor – rețeta ardelenească de ciolan cu varză acră?
Ingrediente pentru varză călită cu afumătură – la cuptor
În primul rând am pregătit ciolanul care cântărea cca. 1,5 kg. Este vorba despre un ciolan crud-afumat, cu oase și șoric. La Ardeal avem o măcelărie privată (a d-lui Tal din Bujac) care oferă preparate tradiționale de excepție! Toate mezelurile sunt naturale și extrem de gustoase iar carnea provine de la porcii crescuți chiar de familia respectivă. Afumăturile sunt afumate la rece, așa cum trebuie, iar aroma de fum natural este foarte plăcută. Știu că în supermarketuri se găsesc multe produse îndoielnice (colorate și afumate artificial) dar poate că reușiți să faceți rost de un ciolan afumat ca pe vremuri. Vă las și rețeta după care-l puteți prepara acasă – vezi aici. În ultimă instanță puteți folosi și ciolan prefiert și dezosat dar atunci săriți peste etapa de fierbere și treceți direct la crestarea șoricului acestuia (vezi mai jos).
Am scos o varză murată din butoi (vezi aici rețeta noastră ardelenească de familie). Am pus și o rămurică de cimbru din moare. Noi punem varza la murat cu rămurele uscate de cimbru și mărar dar și cu semințe de chimen.
Am tocat 1 kg de varză acră și am decojit 2 cepe roșii mărișoare (sau 3 mai mici). Puteți folosi și ceapă albă. Dacă varza voastră este excesiv de sărată atunci ar fi bine să o clătiți cu un jet de apă rece și să o scurgeți.
Cât timp se fierbe un ciolan afumat?
Dacă folosiți ciolan dezosat și prefiert atunci săriți peste acest pas.
Am pus ciolanul la fiert în multă apă. Eu lucrez cu oală sub presiune așa că am închis kukta (sau multicookerul sub presiune) și am cronometrat 60 de minute de fierbere efectivă (din momentul în care kukta a început să fâsâie). Apoi am depresurizat-o forțat și am scos ciolanul fiert. Am păstrat apa aromată în care acesta a fiert însă am cules grăsimea care plutea la suprafața ei.
Puteți fierbe ciolanul cu o zi înainte și-l păstrați la rece în apa în care a fiert. A doua zi îi mai dați un clocot ca să se încălzească bine înainte de a-l așeza pe patul de varză călită și de a-l da la cuptor.
Mod de preparare varză acră cu ciolan la cuptor
Am pus cuptorul al preîncins la 200 C (căldură sus+jos+ventilatie) respectiv treapta înaltă la cele pe gaz.
Am ales o tavă largă și adâncă pe care am uns-o bine cu untură de porc preparată acasă (rețeta aici). Untura sau unsoarea este grăsimea cel mai adesea folosită în bucătăria ardelenească și bănățeană. Are arome grozave! Apoi am pus varză tăiată și ceapa tocată. Am asezonat cu piper negru proaspăt măcinat, cimbru uscat, chimen semințe și boia dulce de ardei (paprika).
Am amestecat totul bine cu o spatulă și am nivelat varza. Deasupra am așezat și crenguța de cimbru din butoiul cu varză. Sare nu am pus deloc deoarece varza acră este suficient de sărată. Nici lichid nu am pus momentan ci am acoperit tava cu folie de aluminiu și am dat-o la cuptor. În prima fază varza se va căli în sucul propriu, în aburii creați sub folie. Pe alocuri va începe să se rumenească în untura din tavă.
Cât timp se gătește varza călită la cuptor?
După 20 de minute de călire a verzei sub folie am scos tava din cuptor și am descoperit-o. Nu mai e nevoie de capac sau folie! Am amestecat varza călită cu o spatulă și i-am pus 2-3 cești din zeama în care a fiert ciolanul afumat. Am dat iar tava cu varză la cuptor pentru 15 minute. Vă dați seama că varza se impregnează cu aromele de fum din apa rămasă de la ciolan
În acest răstimp am crestat cu lama (sau cu un cuțit bine ascuțit) șoricul ciolanului fiert. Am creat un model tipic în romburi sau pătrățele. Am scos tava cu varză murată călită din cuptor și am așezat ciolanul în mijlocul ei. Am dat-o iar la cuptor pentru 20-25 minute la 200 C sau cât să se rumenească un pic șoricul ciolanului. Dacă e cazul mai puteți completa cu lichid (cu zeamă de ciolan). Varza călită trebuie să fie pătrunsă dar nu terciuită! Nu facem pastă de varză! Ea trebuie să aibă un pic de textură!
Gata! Ce arome faine am în bucătărie!! Miroase a ciolan afumat cu varză călită… logic
Servire varză murată călită cu ciolan afumat – la cuptor – rețeta ardelenească de ciolan cu varză acră
Fiind vorba despre un fel tradițional, rustic, nu este greșit dacă prezentăm această varză murată călită cu ciolan afumat direct în tava scoasă din cuptor. N-o s-o mut pe platou Rosenthal!
Tare bine arată ciolanul! Are șoricul fain rumenit!
Am tăiat ciolanul și i-am scos cele 2 oase fără efort – ies imediat. Ce carne fragedă și rozalie! O minunație!
Am porționat carnea ciolanului după gusturile mesenilor: unii au vrut doar carne macră, alții (gurmanzii) s-au bătut pe șoric și cartilaje Astea-s părțile faine de la ciolan: cele care ți se lipesc de buze! Trebuie să vă zic că noi ne punem și smântână peste varza asta călită (ca și peste sarmale, de altfel) pentru că altminteri nu alunecă bine pe gâtul ardeleanului sau bănățeanului.
Varza acră s-a călit fain la cuptor și este rumenită pe alocuri. Yummy!
Vă mai las o poză cu minunăția de ciolan cu varză la cuptor. Cât să visați frumos la noapte
Dacă sunteți amatori de varză călită la cuptor atunci vă las și rețeta cu varză dulce (proaspătă), costițe și cârnați afumați – vezi aici. E versiunea estivală cu roșii și mărar verde.
Tot pe „fâșia de vest” se face toroș (toros káposzta) pentru pomana porcului. Este o mâncare faină de varză acră cu multă carne proaspătă de porc – rețeta aici.
Tot cu ciolan afumat și varză murată se poate face o minunată ciorbă (zamă) – rețeta aici.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu această varză murată călită cu ciolan afumat și că veți testa rețeta noastră ardelenească!
Aici găsiți mai multe rețete cu ciolan afumat sau crud.