Varza rosie murata la borcan pentru iarna – Pasiunea culinara care infrumuseteaza sezonul rece. Conserva 100% naturala de varza rosie – reteta de varza murata rapid, explicata pas cu pas in imagini.
Bucuria sezonului rece este completata de savoarea unor preparate traditionale, iar printre acestea se numara delicioasa varza rosie murata la borcan pentru iarna. Aceasta reteta, transmisa din generatie in generatie, reprezinta o adevarata comoara culinara ce aduce un strop de caldura si culoare pe mesele noastre, chiar si in cele mai reci zile. Titlul sugestiv al retetei, „Varza rosie murata la borcan pentru iarna”, este o invitatie catre un univers culinar plin de arome si gusturi autentice.
Cand gandim la varza murata, ne amintim de un ritual traditional, de momente petrecute alaturi de familie, de mirosuri imbietoare si de o bucurie gustativa nemarginita. Aceasta conserva de varza rosie tocata si murata in saramura ne poarta cu gandul la batranile caselor taranesti, la acel timp in care bucataria era centrul vietii de zi cu zi. Reteta noastra, atat de simpla si totodata atat de complexa in arome, reprezinta o modalitate traditionala de a pastra gustul autentic al varzei rosii si de a ne bucura de el pe parcursul iernii.
Cu grija si atentie, alegem o varza rosie sanatoasa, care nu prezinta semne de alterare sau degradare. Aceasta trebuie sa fie indesata, cu frunze proaspete si aspect vibrant. Prin procesul de murare, varza rosie isi dezvaluie toate calitatile nutritive, fiind bogata in vitaminele B, C si acid folic, dar si in saruri minerale si magneziu. Mai mult decat atat, varza acra are si proprietati anticancerigene, contribuind la stimularea enzimelor care lupta impotriva substantelor nocive din organism.
Secretul unei varze murate reusite consta in saramura bogata in arome si condimente, ce confera acea nota distincta si savuroasa. Boabele de piper si mustar adauga o iuteala subtila, semintele de chimen completeaza buchetul de arome, iar florile uscate de marar aduc un parfum delicat. In plus, adaugarea de fasii de hrean intensifica aromele si completeaza gustul delicios al acestei muraturi.
Prepararea varzei rosii murate la borcan pentru iarna nu este doar un simplu proces culinar, ci un ritual plin de atentie si dedicare. Fiecare pas este executat cu pasiune, iar rezultatul final este o conserva naturala, plina de arome autentice si de beneficii pentru sanatate. De-a lungul timpului, aceasta reteta a fost transmisa din generatie in generatie, pastrandu-se intacte traditiile culinare si pasiunea pentru gustul autentic.
Asadar, te invitam sa descoperi bucuria si satisfactia oferite de varza rosie murata la borcan pentru iarna. Prin gustul sau autentic si aromele seducatoare, aceasta reteta va transforma iarna intr-o perioada a incantarii culinare si a regasirii amintirilor din trecut. Pregateste-ti borcanele, asuma-ti rolul de bucatar priceput si imbarbateaza-te sa experimentezi gusturi autentice. Varza rosie murata la borcan pentru iarna te va cuceri prin savoarea sa deosebita si prin amintirile pe care le va insufleti la fiecare degustare.
Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru varza rosie murata la borcan in saramura.
Ingrediente:
Mod de preparare varza rosie murata la borcan pentru iarna
-
Am indepartat frunzele exterioare, apoi am taiat-o in jumatate. Mi s-a parut destul de mare, asa ca am taiat-o pana la urma in sferturi, apoi am tocat-o fideluta cu un cutit. Puteti sa o taiati cu o mandolina sau sa folositi un robot.
-
Cotoarele nu le folositi. Fie le aruncati, fie le rontaiti.
-
Am pus varza intr-un castron si am presarat 5 g sare si am adaugat o lingurita seminte de chimen.
-
Am frecat putin varza si am lasat-o in jur de 15 minute.
-
In borcanele pregatite pentru a pune varza am pus cate o lingurita boabe de piper si o lingurita boabe de mustar.
-
Am pus varza rosie in borcane, inghesuind-o cat mai bine.
-
Am pregatit saramura fierband apa cu restul de sare.
-
Cand s-a topit sarea si apa a dat in cateva clocote am oprit focul si am lasat-o sa se raceasca putin.
-
Intre timp am mai presarat foarte putin chimen, am pus flori de marar si fasii de hrean.
-
Am turnat treptat saramura, cat era inca fierbinte.
-
Am introdus un betisor de frigarui si am agitat lichidul pentru a scoate aerul din borcane.
-
Am acoperit borcanele cu farfurioare, caci capacul va fi pus doar cand se va incheia perioada de fermentare.
-
Inca de a doua zi se va observa o spuma. Zeama trebuie vanturata, asa cum se face si pentru varza pusa in butoi, dar acum acest lucru se face mult mai usor, sufland intr-un pai pentru pahar introdus cat mai adanc in borcan.
-
Acest procedeu se repeta pe parcursul a cateva zile.
-
Cand fermentatia se opreste si incepe sa miroasa usor a muraturi se poate pune capacul.
-
Dupa 3-4 zile am infiletat borcanele, se pun intr-o camara racoroasa, iar dupa aproximativ 3 saptamani poate fi consumata.
Ce buna este varza rosie tocata si murata in saramura!
Sper ca veti incerca si voi caci la iarna aveti nevoie doar de putin ulei de masline si salata este gata.
Dacă va plăcut această rețetă vă așteptăm cu părerile voastre pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.
ePoftă bună!