Vinete cu carne și brânză gratinate la cuptor. Rețeta de caserolă cu vinete la cuptor cu carne și brânzeturi (cașcaval, mozzarella). Vinete gratinate cu brânză, carne tocată și legume. Rețete cu vinete. Rețete cu carne tocată. Rețete de mâncare la cuptor.
Vinete, carne tocată de porc sau amestec, ceapă, usturoi, ardei grași,roșii și brânzeturi – acestea sunt ingredientele acestui fel simplu și delicios. Cred că am făcut de vreo 4-5 aceste vinete cu carne și brânză gratinate la cuptor și ai mei îl cer în contunuare. Adevărul e că sunt fabuloase! Ne-au plăcut atât calde cât și reci, la temperatura camerei.
Din cantitățile de mai jos ies 8-10 porții de vinete cu carne și brânză. Tava mea a avut 25×35 cm dar puteți folosi și tava mare a cuptorului (30×40 cm).
Vinete cu carne și brânză gratinate la cuptor
Timp de preparare: 60 minute
Timp de gatire: 90 minute
Timp Total: 2 ore 30 minute
Ingrediente:
Cum se face rețeta de vinete cu carne și brânză gratinate la cuptor?
Ingrediente pentru vinete gratinate cu brânză și carne tocată
Am avut niște vinete mari și frumoase care împreună au cântărit aproape 2 kg. Le-am spălat și le-am pus deoparte. Iată și carnea tocată de porc. Nu e greșit dacă folosiți amestec vită/porc, carne doar de vită sau chiar de pui, miel.
Nu am decojit vinetele ci le-am tăiat în rondele cu grosimea de cca. 1 cm. Apoi le-am sărat bine pe ambele părți și le-am pus la scurs într-o strecurătoare (30 de minute). Sarea scoate zeama amară din vinete.
Între timp am curățat, spălat și tocat ceapa și usturoiul verde. Puteți folosi și ceapă sau usturoi vechi.
Am spălat ardeii și i-am curățat de cotoare și semințe. Apoi i-am tăiat în fâșii.
Mod de preparare vinete la cuptor cu carne tocată, brânză, ardei, roșii, ceapă și usturoi
Am ales o togaie foarte largă (de cca. 32 cm diametru) pe care am încins-o bine, fără ulei. În ea am sotat carnea tocată, la foc mare. Am desfăcut cocoloașele cu o spatulă și am tot amestecat în tigaie până ce am obținut un grad mediu de rumenire. Dacă nu aveți o tigaie atât de mare atunci e mai bine să lucrați în 2 tranșe. Nu de alta dar dacă tigaia e supraaglomerată atunci carnea nu se va rumeni ci va lăsa apă și se va înăbuși (albi) iar gustul de caramelizat nu va mai fi prezent.
După vreo 10 minute de rumenire la foc iute am adăugat peste carne ceapa și usturoiul. Am redus flacăra la mediu. Am mai sotat amestecul vreo 5 minute, amestecând ocazional ca să nu se ardă.
Apoi am pus fâșiile de ardei roșu și am asezonat totul cu sare și piper negru proaspăt măcinat. Am continuat călirea cărnii și a legumelor pentru alte 5 minute, cât să se înmoaie ușor ardeii. Ultima adăugată a fost passata de roșii. Vara puteți folosi roșii proaspete de grădină însă trebuie să țineți cont de faptul că acestea conțin multă apă iar timpul de fierbere al mixului va fi mai lung deoarece aceasta trebuie să se evapore. La mine a durat cam 5 minute.
În final am stins focul și am tras tigaia deoparte. Ce culori, ce arome! Am gustat de sare și piper și era ok.
Montare și coacere caserolă de vinete gratinate cu carne și brânză
Am preîncins cuptorul la 200 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta înaltă la cele cu gaz. Am ales o tavă mare (cca. 25×35 cm dar poate fi și tava mare a cuptorului – cea de 30×40 cm). Am stors bine în pumni feliile de vinete de zeamă. Le-am stropit cu 2-3 linguri de ulei și le-am masat bine pe ambele fețe. Apoi le-am aranjat în tavă și le-am dat la cuptor pentru 30 de minute la 200 C.
După 30 de minute de coacere ele s-au rumenit ușor și s-au mai contractat.
Așa că am putut să aranjez rondelele de vânătă pe un singur strat (nu suprapuse).
Peste vinetele rumenite am pus conținutul tigăii cu carne, ardei, roșii, ceapă și usturoi și am nivelat totul frumos. Am dat iar tava la cuptor pentru 15 minute. Ce arome faine am în bucătărie!
Între timp am ras cașcavalul pe răzătoarea cu ochiuri mari. Am pregătit și mozzarella pe care am tăiat-o în felii.
Am scos tava cu vinete cu carne din cuptor și am distribuit uniform cașcavalul ras și bucățelele de mozzarella.
Tava cu vinete cu carne și brânză a mai mers 7-10 minute la cuptor pentru ca stratul de brânzeturi să se topească frumos. Gata! Ce arome pot avea aceste vinete gratinate!
Servire vinete cu carne și brânză gratinate la cuptor
Vă dați seama că ai mei deja tropăiau în bucătărie și așteptau cu nerăbdare să primească o porți din aceste minunate vinete cu carne și brânză Priviți ce fain s-a topit brânza!
Când ridici o porți cu spatula vezi cum brânzeturile topite se întind în fire. Yummy!
Fiecare a primit o porție generoasă de vinete cu carne și brânză. Suplimentar am decorat farfuriile cu pătrunjel verde tocat și puțin parmezan ras. Ori sunt vinete cu brânzeturi… ori nu-s!
Felul acesta delicios se poate mânca simplu sau cu pâine, orez, couscous. Vă asigur că este delicios atât cald cât și rece, la temperatura camerei. O nebunie de mâncare!
Dacă sunteți amatori de vinete cu carne tocată atunci vă mai las câteva rețete. Prima este o rețetă turcească („köfteli rulo patlican sarma”) de rulouri din vinete cu carne tocată, roșii și ardei copți (la cuptor) – vezi aici. Noi le-am mâncat alături de couscous simplu (vezi aici).
O altă rețetă turcească delicioasă este cea de kebab de vinete („Fırında patlıcan kebabı”): rondele de vânătă alternând cu discuri de carne tocată – la cuptor sau la grătar (tigaie grill). Merg bine cu un sos rece de iaurt cu usturoi. Rețeta o găsiți aici.
Un alt fel delicios este musacaua de vinete cu ardei copți, carne tocată și roșii. Mama are o versiune delicioasă – vezi aici.
O altă rețetă turcească („Karnıyarık”) este cea de vinete umplute cu carne tocată (la cuptor) – vezi aici. O nebunie!
Nu pot să nu vă recomand celebrele „vinete ale lui Ottolenghi” – crestate și rumenite la cuptor. Sunt fabuloase! Rețeta lor e aici.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu aceste vinete cu carne și brânză gratinate la cuptor și că veți testa rețeta noastră!
Aici găsiți mai multe rețete cu vinete: salată clasică de vinete, salata de vinete cu ardei copți, salată de vinete cu usturoi și iaurt, vinete scăzute la tigaie, paste cu vinete, parmigiana, vinete pane, vinete caramelizate, vinete umplute cu legume, zacuscă, ghiveciuri cu sau fără carne etc.