Vinete cu carne tocată și roșii rețeta de mini rulouri la cuptor. Chiftele invelite în vinete cu ardei copți si sos de roșii. Vinete umplute cu chiftele. Rețeta turcească de „köfteli rulo patlican sarma”. Rețete cu carne tocată. Rețete cu vinete.
De fiecare dată când merg la fiica mea (care e studentă în Olanda) organizez câteva mese pentru prietenii și colegii ei. Toți mă numesc „mama” Le-am făcut ardei umpluți, clătite, gogoși, langoși, musaca de cartofi, gulaș la ceaun, brownie sau alte feluri gustoase. De fiecare dată s-a ascultat muzică faină, s-a povestit și s-a râs copios. Sunt copii din Olanda, Germania, Bulgaria, România, Lituania, Letonia, Estonia, USA, Ungaria, Rusia sau Kazakhstan.
De data aceasta am făcut o tavă mare de rulouri din vinete umplute cu carne tocată. Un fel turcesc de chiftele la cuptor cu vinete, ardei copți și mult sos gustos de roșii.
Am văzut acest preparat la un show culinar de la TV și l-am căutat pe internet. Am găsit inspirația aici. A ieșit o nebunie de mâncare gustoasă și aromată! Mini ruladele cu chiftele și vinete sunt fragede, sosul este grozav iar garnitura de couscous întregește perfect acest fel oriental. M-a distrat numele turcesc „köfteli rulo patlican sarma” care s-ar traduce „chiftele rulate cu vinete tip sarma”. Patlican = pătlăgea vânătă. Adică sarmale cu vinete
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 8-10 porții de vinete cu carne tocată și roșii sau mini rulouri. Veți vedea ingrediente din supermarketurile olandeze iar echipamentul de bucătărie este modest fiind cel din chicineta fiicei mele.
Vinete cu carne tocată și roșii rețeta de mini rulouri la cuptor
Timp de preparare: 60 minute
Timp de gatire: 45 minute
Timp Total: 1 ora 45 minute
Ingrediente:
Cum se fac aceste vinete cu carne tocată și roșii rețeta de mini rulouri la cuptor?
Ingrediente pentru chiftele învelite în vinete cu sos de roșii de ardei copți
Am folosit un mix de carne tocată porc/vită. Am decojit cepele și cățeii de usturoi.
Iată vinetele lunguiețe. Le-am ales așa în mod special pentru a putea scoate din ele cât mai multe felii cu dimensiuni apropiate.
Cum se prăjesc feliile de vinete pentru rulouri sau mini rulade?
Am spălat vinetele și le-am îndepărtat codițele. Cu un cuțit cu lamă lungă, bine ascuțită, am tăiat vinetele pe lung în felii de 5-7 mm grosime.
Am ales un castron adânc în care am pus vreo 2-3 L de apă caldă și 2 linguri mari de sare. Am amestecat saramura și am cufundat feliile de vinete în ea. Le-am apăsat cu o greutate (farfurie) ca sa fie bine cuprinse de saramură și le-am lăsat așa vreo 30 de minute. Apa sărată scoate amăreala din vinete. Apoi am scurs bine feliile și le-am zvântat cu ștergare curate de bucătărie. Le-am tamponat bine pe ambele fețe ca să nu mai aibe deloc apă.
Am ale o tigaie cât mai largă în care am pus uleiul al încins și am prăjit pe rând feliile de vinete. Trebuie să fie ușor rumenite pe ambele părți.
Rând pe rând le-am scos pe o tavă tapetată cu șervete absorbante de hârtie care extrag uleiul în exces din vinete.
Mod de preparare rulouri din vinete cu carne tocată, ardei copți și sos de roșii – la cuptor
Cum se face compoziția de chiftele pentru rulouri din vinete cu carne tocată?
Am pus carnea tocată într-un castron încăpător și am amestecat-o cu sare, piper, usturoi zdrobit, ceapă tocată, ouă, pesmet și boia dulce. Am frământat-o bine cu mâinile timp de vreo 2-3 minute.
Din compoziția de carne de mai sus am porționat și modelat cca. 28 de chiftele lunguiețe (de cca. 6-7 cm lungime).
Cum se modelează mini rulourile din vinete cu chiftele?
Am ales o tavă rotundă antiaderentă de cca. 28-30 cm diametru (poate fi și o tavă dreptunghiulară de cca. 20×30 cm). Ar fi bine să fie ceva mai adâncă decât tava mea ca să nu permită scurgerea sosului în cuptor.
Am învelit fiecare chiftea într-o felie de vânătă prăjită formând mini rulouri. Am aranjat aceste rulade de vinete cu carne tocată sub formă de raze, în șiruri concentrice. Le-am înghesuit bine deoarece vor scădea la copt și se vor mai așeza.
Printre aceste mini rulouri am pus felii de ardei roșu kapia sau gras.
Am pregătit sucul de roșii. Dacă folosiți passata mai groasă atunci puneți 400 ml passata subțiată cu 100 ml apă.
Am turnat sucul de roșii cu grijă peste aceste mini rulouri de vinete cu carne tocată. Pare mult lichid însă e nevoie de el. Va mai scădea și el la copt.
Coacere și servire vinete umplute cu chiftele sau mini rulouri de vinete cu carne și sos de roșii
Am preîncins cuptorul la 180 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie spre înaltă la cele cu gaz. Am dat tava cu rulouri la cuptor și am setat cronometrul la 45 de minute. Nu vă pot descrie aromele din bucătărie! Copiii așteptau nerăbdatori mâncarea
Ta-daa! Cât de fain arată! Am tocat niște pătrunjel verde pe care l-am presărat peste aceste vinete cu carne tocată.
Garnitura aleasă de mine a fost una foarte simplă: cuscus (vezi aici). Merge grozav de bine cu această mâncare turcească.
Ruladele de vinete cu carne tocată sunt extra fragede și suculente, vinetele prăjite sunt fenomenale iar sosul din tavă este delicios. Nu mai zic de feliile de ardei copt și de garnitura de couscous care absoarbe perfect sosul savuros. Fetele au mâncat câte 2-3 mini rulouri dar băieții au trecut de 4 bucăți/persoană așa că tava s-a golit și a fost ștearsă temeinic cu felii de pâine Au fost înnebuniți de această mâncare.
Am încheiat prânzul cu un desert lejer de sezon: cheesecake fără coacere cu căpșuni și biscuiți digestivi (îndulcit cu stevia) servit în pahare individuale – rețeta aici.
V-am promis la început și alte rețete cu vinete și carne. Prima este foarte asemănătoare cu cea de față și se poate prepara la cuptor sau la grătar – vezi aici.
A doua este musacaua de vinete cu carne tocată, ardei copți și roșii – vezi aici.
Sau clasicele vinete turcești cu carne tocată (la cuptor) numite „karniyarik” – rețeta aici.
Cred că v-am făcut poftă cu aceste vinete cu carne tocată și roșii și că veți testa rețeta turcească de rulouri cu chiftele la cuptor!
Aici găsiți mai multe rețete cu vinete.