Vinete în ulei cu dovlecei, ardei copți și usturoi – legume la grătar pentru iarnă
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Vinete în ulei cu dovlecei, ardei copți și usturoi – legume la grătar pentru iarnă0 (0)

Vinete în ulei cu dovlecei, ardei copți și usturoi – legume la grătar pentru iarnă. Rețeta italiană de „melanzane e zucchine grigliate sott’olio”. Legume la grătar puse la borcan fără oțet. Aperitiv din legume la grătar conservate în ulei. Rețete cu dovlecei. Rețete cu vinete. Rețete cu ardei copți.

Am făcut aceste vinete în ulei cu dovlecei, ardei copți, usturoi și ardei iute deoarece sunt mare amatoare de legume la grătar („verdure grigliate”) și le fac mereu vara, pe post de garnitură, alături de cărnuri fripte. De obicei folosesc felii de vinete, de dovlecei, de ciuperci, fâșii de ardei gras, kapia sau gogoșar, rondele de ceapă, roșii cherry dar și tije de sparanghel, praz, ceapă verde etc. Rețeta lor o găsiți aici.

Rețeta de „melanzane e zucchine sott’olio” este una clasică italiană. Aceste legume merg bine cu usturoi, busuioc și ardei iute. Majoritatea rețetelor folosesc și oțet dar eu am căutat în mod special una fără oțet. Nu vreau legume marinate/murate ci doar conservate în ulei aromatizat natural. Sursa de inspirație a rețetei este aici. Eu nu am pus ceapă deoarece fiica mea preferă usturoiul. Am pregătit aceste legume coapte pentru ea, chiar în Olanda (unde este studentă). Are o curte mică în care avem loc de grătar cu cărbuni.

Iarna deschizi un borcan cu legume la grătar puse în ulei și ești transportat automat în miezul verii Ce arome! Ce gusturi! Bineînțeles că savoarea supremă este dată de fumul grătarului cu lemne sau cărbuni dar, dacă nu aveți posibilitatea, atunci puteți prăji legumele la grill electric sau la tigaie tip grill (striată). Veți găsi mai jos și aceste variante de preparare.

La fel pun și hribii (mânătărcile sau pitoancele) sau alte ciuperci în ulei cu usturoi și ierburi aromatice (fără oțet) – rețeta aici.

Din cantitățile de mai jos rezultă cca 3 borcane cu vinete în ulei cu dovlecei, ardei copți și usturoi sau legume la grătar pentru iarnă.

Vinete în ulei cu dovlecei, ardei copți și usturoi – legume la grătar pentru iarnă

Timp de preparare: 60 minute

Timp de gatire: 15 minute

Timp Total: 1 ora 15 minute

Ingrediente:

 

Cum se face rețeta de vinete în ulei cu dovlecei, ardei copți și usturoi – legume la grătar pentru iarnă?

Ingrediente pentru „verdure grigliate” conservate în ulei

În Olanda vinetele se vând la bucată și sunt destul de mici (sub 500 g/buc). Am avut 4 vinete, 3 zucchini (dovlecei cu coajă verde închis) și 2 ardei (roșu și oranj). Dovleceii „românești” cu coajă verde deschis sunt mai apoși decât cei cu coajă verde închis.

Am decojit o căpățână de usturoi (cca. 10 căței mici sau vreo 5 mari). Am pregătit ardeiul iute, uleiul și cîteva frunze de busuioc. Fiica-mea a uitat să mai ude ghiveciul cu busuioc așa că bietul de el s-a ofilit. Nu-i bai pentru că aroma din frunze s-a concentrat. Despre ulei ar fi de zis că italienii folosesc atât ulei de măsline cât și de floarea soarelui la aceste vinete în ulei cu dovlecei. Cel de măsline este mult mai scump la noi așa că am făcut un mix cu 20% ulei de măsline și 80% de floare. Ajunge! Nu e nevoie de aroma intensă a uleiul de măsline la această conservă.

Cum se pregătesc vinetele, dovleceii (zucchini) și ardeii pentru coacerea la grătar sau la tigaie?

Am spălat vinetele și dovleceii. Am decis să tai totul în cuburi mari cu latura de 3-4 cm. Vinetele nu trebuie decojite. Apoi am pus cuburile de vânătă într-o strecurătoare și le-am sărat bine pe toate părțile. Le-am lăsat așa 1 oră la scurs (iese amăreala din ele precum și o mare parte din apă). Apa este inamicul conservelor de acest gen deoarece ea favorizează apariția mucegaiului.

Am procedat similar cu dovleceii. Obs: dacă folosițiu dovlecei cu coajă verde deschis atunci va trebui să-i decojiți deoarece adesea aceasta este amară. La zucchini nu e cazul. Am sărat bine și cuburile de dovlecel și le-am lăsat la scurs 60 de minute într-o strecurătoare.

Am curățat ardeii de cotoare și semințe și i-am tăiat în bucăti potrivite (de cca. 4 cm).

După cca. 1 oră am stors bine de tot vinetele și dovleceii în pumni și i-am mutat într-un castron încăpător. A mai ieșit o groază de apă din ei. Am pus și ardeii tăiați peste ei și am stropit legumele cu vreo 3 linguri de ulei de floarea soarelui. Le-am amestecat bine cu mâinile astfel ca fiecare bucată sp fie bine unsă.

Mod de preparare legume la grătar conservate în ulei cu usturoi, busuioc și ardei iute

Am pregătit grătarul cu cărbuni din curte. Jarul a fost perfect: gri. Radia căldură mare și la jumătate de metru deasupra lui. Am pus la încins tigaia perforată specială pentru preparat legume la grătar. Se găsește și la noi în magazinele cu produse de menaj sau online. A mea are 30 cm diametru și pereți înalți de vreo 5 cm.

Când tigaia a fost bine încinsă am pus prima tură de legume la prăjit pe grătar. Fiind foarte multe a trebuit să le împart în 3 porții. Ideea e să nu aglomerăm tigaia deoarece legumele vor fierbe în suc propriu în loc să se rumenească.

Din când în când am amestecat legumele cu o spatulă ca să facă uniform pe toate părțile. Ce arome faine!! Trebuie neapărat ca bucățile de vinete, dovlecei și ardei să aibă urme negre de la grătar/tigaie deoarece acestea dau savoarea preparatului final. Deci nu le „amețim” doar în tigai ci le prăjim!

Varianta cu legume feliate – la grătar electric

Italienii taie vinetele și dovleceii în fâșii subțiri sau în rondele și le prăjesc așa. Sunt destul de dificil de prăjit și, apoi, de pus în borcane.

Durează mult mai mult deoarece, dacă nu ai grill cu suprafață mare, îți încap doare 4-5 felii într-o tură (din 1 dovelcel ies 10-12 felii și vreo 8 dintr-o vânătă). Știu asta din proprie experiență. În plus, apare riscul lipirii acestora de barele grătarului și sfărâmarea feliilor când vrem să le întoarcem.

Varianta cu legume prăjite la tigaie tip grătar (pe aragaz)

A 3-a variantă (testată de mine în decursul timpului) este prăjirea feliilor de vinete și de zucchini la tigaia grill. Aceasta se încinge bine (fără ulei) și apoi se prăjesc feliile de legume în mai multe tranșe.

Nu sunt rele dar nu se compară cu cele făcute la grătar în aer liber!

Cum se pun la borcan vinetele și dovleceii în ulei cu usturoi?

Am terminat de prăjit toate 3 turele de legume. Le-am centralizat într-un vas mare.

Am feliat cățeii de usturoi și ardeiul iute (curățat de semințe și nervuri). Am rupt frunzele de busuioc. Puteți folosi și busuioc uscat și mărunțit (la plic).

Nu mi-a rămas decât să umplu borcanele cu aceste vinete, dovlecei și ardei copți pe grătar Din loc în loc am pus felii de usturoi, de ardei iute și bucățele de frunze de busuioc. Aceste 3 elemente ajută, pe lângă gust și aromă, la conservarea legumelor în ulei.

Mi-ai ieșit 3 borcane: 2 de 700 ml și unul de 300 ml.

Am turnat apoi ulei până s-au acoperit bine legumele (mix de ulei de măsline cu ulei de floarea soarelui). Cu coada unei linguri am tot aranjat legumele astfel încât să scot bulele de aer dintre ele și am tot completat cu ulei. În borcanul mic nu am pus ulei deoarece acesta va fi consumat în următoarele 1-2 zile și va sta foarte bine la frigider.



Sterilizare și păstrare borcane cu vinete în ulei cu dovlecei, ardei copți și usturoi – legume la grătar pentru iarnă

Am pus capacele pe borcanele cu vinete în ulei cu dovlecei și le-am strâns bine. Acum urmează streilizarea lor la Bain Marie (baie de apă). Am tapetat o oală cu o cârpă de bucătărie și am așezat borcanele în ea. Le-am învelit bine cu cârpa și am turnat apă rece în oală până la jumătatea înălțimii borcanelor. Niciodată nu se pune apă care să depășească zona de sub capac! Oricum cârpa se va uda prin capilaritate așa că borcanele vor fi învelite complet de cârpe ude. Am pus oala la foc mic și am cronometrat fix 15 minute din momentul în care apa a început să fiarbă. Nu e nevoie de mai mult. După aceea am oprit focul, am tras oala cu borcane deoparte și am învelit-o cu un prospo gros. Am lăsat-o așa până a 2-a zi (trebuie să se răcească încet).

Puteți steriliza borcanele cu legume și la cuptor – vezi aici metoda.

Gata! Borcanele cu vinete în ulei cu dovlecei și ardei copți pot merge pe rafturile cămării! Borcanul mic (fără ulei) va merge în frigider.

Iarna desfac un asemenea borcan cu legume la grătar și mă bucur de savoarea lor. Merg bine pe platouri de aperitive alături de brânzeturi și mezeluri diferite.

Uleiul din borcane este picant și aromatizat natural cu usturoi și busuioc șu poate fi folosit la diverse salate. O nebunie! Să încercați această rețetă de vinete în ulei cu dovlecei, ardei copți și usturoi pentru că este grozavă!

Vă las și rețeta clasică de vinete coapte puse la borcan pentru iarnă – vezi aici.



Precum și rețeta se ardei copți conservați natural la borcan – vezi aici.

Aici găsiți mai multe rețete de conserve din legume: zacuscă, ghiveci, bulion, passata de roșii, ketchup natural, legume marinate sau murături etc.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]