Vinete in ulei de masline – reteta de vinete conservate in ulei – reteta simpla, usoara de conserva de vinete din bucataria italiana.
Puteti savura aceste vinete in ulei pe o felie de paine prajita, simple sau alaturi de mezeluri, le puteti pune pe pizza sau in salate.
Se spune ca vinetele in ulei de masline pastrate in borcan sunt precum vinul: cu cat stau mai mult, cu atat sunt mai bune.
Imi plac vinetele in fel si chip, iar acest lucru il puteti deduce din multitudinea de retete de pe blog. Vinetele pastrate pentru iarna ocupa un loc important in preocuparile mele in fiecare toamna, asa ca am grija sa nu imi lipseasca din camara sau congelator.
Va las mai jos si alte metode de conservarea vinetelor:
Prima sursa de inspiratie pentru reteta de vinete in ulei de masline a fost aceasta, cu vinete conservate fara a fi gatite.
Apoi am gasit inca o reteta (o puteti citi aici) in care vinetele nu erau fierte.
Dar, am citit pe cateva site-uri italiene ca vinetele se fierb. Pentru ca majoritatea indicau fierberea, am ales sa fac acest lucru dupa perioada de marinare indicata de retetele de la care am plecat.
Le-am fiert 2 minute din momentul in care acestea incep sa clocoteasca,apoi le-am lasat sa se raceasca si sa se scurga intr-o sita.
Se recomanda a fi folosite vinetele lunguiete sau ovale, insa puteti folosi orice tip de vinete aveti la indemana.
Important este insa sa le sarati pentru a scoate lichidul amar si pentru a impiedica oxidarea lor. Tot pentru a evita ca acestea sa se innegreasca se foloseste otet.
In ceea ce priveste aromele acestor vinete in ulei de masline puteti adauga dupa gust menta, oregano sau cimbrisor.
Puteti sa le faceti picante adaugand fie fulgi de ardei iute, fie cateva felii de ardei iute intre straturi si la final.
Cu siguranta puteti adauga si piper proaspat macinat.
Acestea fiind spuse va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru vinete in ulei de masline:
Ingrediente:
(1 borcan de 800ml)
1 kg vinete
500 ml otet alb
2-3 linguri sare de mare
2-3 catei usturoi
1/2 linguri fulgi de ardei iute
patrunjel verde
1 frunza dafin
2500-350 ml ulei masline
PREPARARE:
Pentru inceput am curatat vinetele de coaja, apoi am indepartat capetele. Am feliat vinetele si am incercat sa elimin o parte din seminte. Le-am taiat apoi in fasii groase cam cat un deget.
Am pus vinetele intr-un borcan foarte adanc presarand din cand in cand sare intre straturi. Puteti folosi doua borcane sau doar un castron ingust, cu pereti inalti. Am turnat otetul pana cand vinetele au fost complet acoperite. Pentru ca vinetele sa nu se ridice la suprafata eu am pus peste acestea un pahar umplut cu apa, dar daca le puneti in castron veti folosi o farfurioara, peste care asezati o greutate. Ideea este ca vinetele sa fie acoperite complet de lichid. Le-am lasat asa timp de 24 ore.
Dupa 24 ore le-am scurs, le-am scurs, apoi le-am fiert in apa (otet aveau suficient infuzat in ele).
Le-am fiert fix 2 minute, apoi le-am lasat intr-o sita pentru 4-5 ore, ca sa se scurga bine. Puteti sa le lasati pana la 8 ore in sita.
Dupa 4 ore eu le-am stors folosind un tifon mare (sau un prosop de bucatarie subtire) pe care l-am strans bine pentru a elimina cat mai mult lichid din ele.
Vinetele isi vor micsora volumul considerabil si vor intra intr-un borcan de 800 ml. Daca vreti sa nu le inghesuiti intr-un singur borcan puteti sa folositi 2 mai mici (de 450 ml).
Acestea fiind scurse/stoarse de lichid pot fi puse cat mai indesate in borcanul sterilizat in prealabil.
Intre straturile de vinete indesate, am pus felii de usturoi, patrunjel verde si putin ulei de masline.
Am continuat cu straturi de vinete, usturoi si ulei de masline pana am umplut borcanul.
Cantitatea de ulei de masline folosita este influentata in primul rand de vinete, de cat de mult vor absorbio acestea, apoi de cat de indesate vor fi acestea in borcan.
Cu cat sunt mai inghesuite, cu atat mai putin ulei veti folosi.
L-am lasat deschis cateva ore, pentru a vedea daca este nevoie sa completez cu ulei, dar nu a fost cazul. Am sigilat borcanul si l-am pus in frigider.
Se poate consuma dupa 5-7 zile, cand toate aromele se imprietenesc, dar rezista mult timp in frigider sau intr-o camara racoroasa.
Italienii se lauda ca ar rezista cateva luni, dar la mine nu a trecut proba din motive de pofta. Este adevarat, nici nu am pregatit mai mult, caci nu as avea unde sa mai pun toate muraturile, zacusza, genurile si compoturile.
Anul trecut l-am mancat dupa o luna. Anul acesta sper sa reziste pana la final de noiembrie.
Sper ca veti incerca si voi reteta de vinete in ulei de masline, caci eu o gasesc perfecta pentru zilele de post.
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
In reteta de mai jos va arat cum patrez pentru iarna vinetele coapte in borcan.
Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.