Vișinată de casă rețeta veche pas cu pas
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Vișinată de casă rețeta veche pas cu pas0 (0)

Vișinată de casă reteta veche pas cu pas. Rețeta de vișinată de casă preparata din vișine, alcool și zahăr. Lichior de visine facut in casa. Cum se face visinata de casa? Dupa aceeasi rețetă se fac și cireșata, căpșunata, zmeurata, afinata etc. Ce alcool se pune la visinata?

Dacă urmați această rețetă simplă de vișinată, din 2 kg de visine veți obține 6-7 L de licoare aromată. Recunosc că la noi in casă nu s-a prea băut vișinată. La Ardeal se bea vin bun și pălincă. Mai făcea bunicul vișinată ca să aibă bunica cu ce să-și servească prietenele venite în vizită. Le și văd cum își țuguiau buzele când apropiau de buze păhăruțele mici de cristal, scoase din vitrină la asemenea ocazii.  Un păhărel de vișinată și o felie de prăjitură.

Mă fascina culoarea rubinie a acestei licori dar și aroma plăcută de vișină și de migdală (de la sâmburi). Nu sunt mare amatoare de vișinată dar, fiind într-o vizită la prietenul nostru drag Ladislau Tasy (Laci aka Veve), am fost servită cu asa ceva. Mi-a povestit că ei fac în fiecare an lichioruri de casa si că dintre ele nu lipsește niciodata vișinata.  Prepararea vișinatei este o tradiție în familia lor. Evident că i-am cerut rețeta pe care am vrut să o împărtășim cu voi. În poza de mai jos vedeți afinată (rețeta aici), vișinată și limoncello (lichior de lămâi) – rețeta aici. Vă las la final mai multe rețete de lichioruri de casă.

Ce alcool folosim la vișinată sau la alte lichioruri de casă?

Recunosc ca am fost plăcut surprinsă. Vișinata de casa a avut un gust fain și curat de vișine și o aromă extrem de plăcută. Aceasta se datorează faptului că în această rețetă vișinele nu se pun cu zahăr la fermentat ceea ce creează miros respingător, oțetit, acru, ci se macerează direct in alcool. Se aplică principiile din farmacie și chimie prin care aromele se extrag cel mai bine cu alcool. De ce să las vișinele în zahăr la „borșit” când aroma lor naturală este extrasă rapid direct în alcool? Nu vrem să obținem alcool din vișine pe care să-l distilăm ca la țuică sau pălincă! La Ardeal se face pălincă faină din caise, cireșe sau vișine dar acestea se adună în butoaie în care fermentează (se face borhot) și apoi se distilează. Acum facem lichior!

Bineînțeles că alcoolul folosit la lichioruri de casă este cel dublu rafinat de 96 de grade! În niciun caz nu facem lichioruri fine cu rachiu, țuică sau pălincă! Niciun ardelean nu-și strică țuica sau pălincă de 46-60 de grade pe licori din astea aromate „pentru doamne” Darămite dacă alții au „răchie” puturoasă din tot felul de fructe și care nici măcar 40 de grade nu are… Vorba unui amic despre această așa zisă „țuică de 40 de grade”: băi, aia e febră, nu țuică!

Am făcut și cireșată cu vodcă (37-40 de grade) urmând o rețetă mai simplă care poate fi aplicată și la vișine – vezi aici. Adică zahărul se pune direct peste fructe și alcool, nu se mai face sirop (deoarece vodka are 37-40 de grade față de alcoolul dublu rafinat care are 96 de grade).



Câte grade trebuie să aibă vișinata?

Lichiorurile au în general între 22-30 de grade. Vișinata de casă are în jur de 25-28 de grade.

Din aceste cantități rezultă cca. 6-7 litri de vișinată de casa.

Vișinată de casă rețeta veche pas cu pas

Timp de preparare: 10 minute

Timp de gatire

Timp Total

10 minute

Ingrediente:

 

Cum se face vișinată de casă rețeta veche pas cu pas?

Preparare etapa 1

Vișinele se spală, se curăță de codițe și se lasă la zvântat. Se lasă cu sâmburi!!! Se amestecă 2 kg de vișine cu 2 l alcool de 96 grade și se lasă o saptamână la un loc întunecat (în pivniță), acoperite cu un tifon. Daca nu aveți damigeană cu gâtul strâmt și folosiți borcane mai largi, atunci peste tifon puneți și o farfurioară.

Iată cum se introduc vișinele in damigeană.



Preparare etapa 2

După o săptămână în care au fost lăsate la macerat se face un sirop din 2 kg de zahăr si doi litri de apă. Se lasă la fiert 2-3 minute până se dizolvă zahărul, apoi se lasă la răcorit si în final se toarnă peste vișine. Se agită usor. În acest fel nu trebuie să tot amestecați în damigeană deoarece zahărul este deja gata dizolvat în sirop.

Damigeana se astupă cu un dop iar vișinata se lasă la macerat timp două luni în același loc răcoros și întunecat. Nu se lasă la fermentat la soare pentru că își pierde din aromă și își schimbă și culoarea. Vișinata mea este roșie, nu maronie. Și aroma este perfectă! Nu cumva să puneți țuică, pălincă sau rachiu pentru că îi va deturna gustul și aroma. E păcat!

În final vișinata de casă se decantează (strecoară) și se trage în carafe speciale pentru lichior prevazute cu dop. Se pastrează la camara și 2-3 ani, fără probleme.

Cu vișinele din vișinata puteți face bomboane zise „bețive” – vezi aici rețeta.

Vișinele pot fi folosite și la alte torturi și prăjituri, la checuri, fursecuri etc. Vezi aici un Tort Mon Cheri cu ciocolată la care le puteți folosi – reteta aici.



Sau un fabulos cozonac însiropat cu vișinată și umplut cu cremă fină de nucă cu vișine și ciocolată – rețeta aici.

Dacă sunteți amatori de lichioruri fine de casă, atunci vă recomandăm și zmeurata sau lichiorul fin de zmeură – vezi aici.

Sau rețeta de lichior de nuci verzi (nucată) – vezi aici.

Sau un delicios lichior de gutui sau gutuiată de casă cu vanilie – rețeta aici.

Facem și afinată de casă – rețeta aici (cu afine de pădure) sau aici (cu afine de cultură).



Iată și o caisată – lichior fin de caise – rețeta aici.

Iata si un lichior de lamaie – limoncello – reteta aici.

Sau lichior de trandafiri – vezi aici.

Vara facem și lichior de mentă (fără coloranți) – vezi aici.

Laci este fan activ și moderator in Grupul ePoftă.ro. Are deja mai multe rețete publicate pe blog, cum ar fi: baghetele simple (rețeta aici), prajitura Televizor sau Budapesta (reteta aici) sarațelele fragede și ieftine (rețeta aici) sau tortul de mămăligă (rețeta aici).

Tot el este nelipsit de la majoritatea evenimentelor ePoftă.ro și ne e de un real ajutor.



Mulțumim, Laci, pentru rețeta de vișinată de casa! Sper ca v-a plăcut și vouă și că o veți testa în curând!

Aici gasiti mai multe retete cu visine: dulceata, compot, prajituri, torturi, checuri etc.

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]