Vițel la cuptor în lapte cu cartofi aurii – friptură din ceafă de vițel (ruladă)
0 (0)

Filter by Categories
Altele
Preparate din
Carne
Organe
Tocată
Cartofi
Curcan
Fructe
Fructe de mare
Legume
Miel
Oaie
Ouă
Panificație
Paste
Paste și Orez
Pește
Porc
Pui
Rață
Vită
Preparate la
Cuptor
Dry Cooker
Flacără
Grătar
Rece
Slow cooker
Preparate pentru
Aperitive
Aperitive pentru copii
Băuturi
Alcoolice
Calde
Cocktail
Fără alcool
Naturale
Răcoritoare
Shake
Smoothie
Ceaiuri
Crăciun
Mic Dejun
Ocazii festive
Paște
Post
Valentines Day
Rețete
Culinare
Dietetice
Dukan
Fără Gluten
Medicinale
Naturiste
Rapide
Sote
Vegan
Vegetariene
Rețete din
Bucătăria Americană
Bucătăria Asiatică
Bucătăria Austriacă
Bucătăria Balcanică
Bucătăria Chinezească
Bucătăria Englezească
Bucătăria Franceză
Bucătăria Grecească
Bucătăria internațională
Bucătăria Italenească
Bucătăria Mediteraneeană
Bucătăria Mexicană
Bucătăria Orientală
Bucătăria Românească
Bucătăria Rusească
Bucătăria Turcească
Bucătăria Ungurească
Bucătăria Universală
Rețete pentru
Bebeluși
10 luni
11 luni
12 luni
2 ani
3 ani
4 luni
5 luni
6 luni
7 luni
8 luni
9 luni
Ciorbe
Conserve
Desert și Prajituri
Dulcețuri
Garnituri
Gemuri
Înghețată
Murături
Pizza
Plăcintă
Salate
De fructe
De iarnă
De legume
De primăvară
De vară
Sandviș
Siropuri
Sosuri
Calde
Reci
Supe
Supe cremă
Tarte
Tocănițe
Torturi
Sober living
Sober Living
Software development
Новости Криптовалют
Онлайн Казино
Ставки на спорт
Финтех
Форекс Брокеры
Форекс обучение
Форекс Обучение

Acasă » reteta » Vițel la cuptor în lapte cu cartofi aurii – friptură din ceafă de vițel (ruladă)0 (0)

Vițel la cuptor în lapte cu cartofi aurii – friptură din ceafă de vițel (ruladă). Rețeta de friptură de vițel la cuptor marinată și înabușită cu lapte și usturoi. Cum se face friptura fragedă de vițel, mânzat sau vită? Friptură rumenă, fragedă și suculentă. Rețete cu carne de vițel. Rețete de ruladă din carne la cuptor.

Nu vă puteți imagina cât de gustoasă, de aromată și de fragedă poate fi această friptură de vițel la cuptor! Fiecare felie se topește în gură… o nebunie! Am avut răbdare să marinez carnea 24 de ore și apoi să o coc încet timp de 2 ore și jumătate. Rezultatul a fost unul fabulos!

Am găsit această bucată superbă de carne de vițel la raionul de carmangerie (vitrina asistată) din Kaufland. Mi-a plăcut că era o ruladă gata legată și ca era vorba despre ceafă de vițel – o carne mai grăsuță. Nu este umplută cu nimic, nu este pre-condimentată ci doar carne rulată și legată. În locul ei puteți alege și o bucată faină de piept de vită sau vițel (cu sau fără coaste).

Cred că suntem de acord cu toții că cele mai savuroase piese de carne (în general) sunt fie cele lipite de oase, fie cele care conțin straturi sau inserții de grăsime.

Am mai făcut friptură de vițel înăbușită. tot coaptă încet, însă din piept de vițel cu coaste – vezi aici rețeta.

De data aceasta am ales să marinez carnea de vițel în lapte condimentat și aromatizat. Nu numai atât ci am și gătit-o în lapte. Vorbim despre lapte dulce, nu acru. Mai demult am copt un pui în lapte (la cuptor) dar am și poșat niște păstrăvi în lapte (fish in milk, o veche rețetă nordică) – vezi aici.

Laptele conține zaharuri care se caramelizează în timpul coacerii (datorită evaporării apei) formând o crustă rumenă perfectă. Să nu vă mai povestesc de cartofii copți în lapte, împreună cu friptura… auuu, cât de buni au ieșit! O garnitură grozavă!

A doua garnitură aleasă de mine a fost reprezentată de niște morcovi tineri (carote) gătiți la abur și stropiți la final cu unt aromat cu usturoi și verdețuri – vezi aici cum se fac.

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6 porții de vițel la cuptor în lapte cu cartofi aurii și morcovi la abur.

Vițel la cuptor în lapte cu cartofi aurii – friptură din ceafă de vițel (ruladă)

Timp de preparare: 20 minute

Timp de gatire: 2 ore 30 minute

Timp Total: 2 ore 50 minute

Ingrediente:

 

Cum se face rețeta de vițel la cuptor în lapte cu cartofi aurii – friptură din ceafă de vițel (ruladă)?

Marinadă din lapte dulce cu condimente pentru vițel la cuptor

Vă arăt bucata de ceafă de vițel și pe verso. E faină, are grăsime exact cât trebuie!

Am luat o pungă mai groasă (pentru congelator) și am așezat rulada în ea. Peste ea am turnat cam 800 ml de lapte rece și am adăugat sarea, piperul măcinat, fulgii de chili zdrobiți și usturoiul presat. Am scuturat un pic punga și apoi am legat-o cu elastic astfel încât carnea să fie cufundată oarecum în marinadă. Am așezat-o într-o tăviță și am dat-o la frigider pentru 24 de ore. Am mai întors punga de vreo 2 ori de pe o parte pe alta ca să se mai amestece aromele.

Preparare friptură fragedă și rumenă de vițel 

A doua zi am scos carnea din marinadă și am pus-o la scurs într-o strecurătoare. Marinada nu se aruncă pentru că o folosim mai departe la coacerea fripturii.

Am șters temeinic carnea de vițel cu șervete absorbante, apoi am uns-o bine cu 2 linguri de ulei și am masat-o. Am lăsat-o pe un tocător pe masa de bucătărie timp de vreo 2 ore ca să se încălzească ușor.

Nu se coc sau prăjesc cărnuri reci scoase direct din frigider deoarece se contractă și devin tari.

Am încins o tavă (poate fi tigaie) mai proastă fără ulei în ea, pe ochiul mare al aragazului. Am prăjit rulada de vițel câte 1 minut pe fiecare parte, inclusiv la capete. Am tot întors-o cu un clește special deoarece NU trebuie înțepată cu furculița. Prin acele găurele se scurg sucurile interne ale cărnii și nu ne dorim asta. Ce culoare faină are după rumenire!

Deorece uleiul s-a cam ars am decis să schimb tava cu una curată. Eu am o tavă cu capac specială pentru fripturi: adâncă și cu pereți groși.

Așa că am așezat rulada rumenă în ea, i-am pus în jur cartofii decojiți și tăiați în sferturi pe care i-am asezonat cu sare (atenție că și marinada de lapte e sărată!) și puțină boia dulce. Am stropit rulada și cartofii cu alte 2 linguri de ulei. Am turnat cu grijă marinada printre cartofi (nu turnăm lichidele peste carne sau cartofi ca să nu spălam condimentele) și am mai feliat 2 căței de usturoi.

Am pus cuptorul la încins la 170 C cu ventilație (căldură sus și jos) respectiv treapta medie la cele cu gaz. Am pregătit 3-4 lingurițe de cremă de unt cu usturoi și verdeață – vezi aici cum se face.

Înainte de a bagă carnea la cuptor am pus tava pe aragaz și am așteptat până ce laptele a ajuns la fierbere (s-a umflat). Am uns parteea superioară a ruladei de vițel cu 2 lingurițe de unt aromat. Acesta se va topi și va intra parțial și în carne.

Am acoperit tava cu un capac (sau folie de aluminiu) și am dat-o la cuptor.

Coacere ruladă de vițel în lapte – câte minute și la ce temperatură?

Am lăsat friptura la copt 2 ore și 30 de minute. Primele 2 ore la 170 C, cu capac. Apoi am îndepărtat capacul și am verificat stadiul de rumenire al cărnii și nivelul lichidului. Lichid aveam din belșug (lapte + sucuri din carne + apa din cartofi) așa că am întors rulada pe verso și am uns-o iar cu 2 lingurițe de unt aromat. Am dat din nou tava la cuptor însă fără capac și la 200 C ultimele 30 de minute. Vițelul s-a rumenit foarte fain! L-am întors iar cu fața frumoasă în sus și gata!

Am scos din cuptor tava cu friptura de vițel și am acoperit-o parțial cu capacul (să aibă loc pe unde să iasă aburii). Am lăsat friptura la odihnit 15-20 de minute. Acest timp este esențial pentru relaxarea fibrelor musculare și frăgezirea suplimentară a cărnii.

Servire friptură de vițel la cuptor în lapte cu cartofi aurii – friptură din ceafă de vițel (ruladă)

Am transferat friptura și garniturile pe un platou. Cartofii sunt fenomenali! Rumeni, aurii, moi. Am pus și câțiva morcovi pe platou. Ce culori superbe! Am mai pus un pic de cremă de unt cu verdeață și usturoi peste legume chiar înainte de servire.

Am tăiat legăturile ruladei și am feliat-o cu un cuțit bine ascuțit. Ca untul s-a tăiat carnea asta! Cât de faine sunt zonele ceva mai grăsuțe… yummy!

Carnea se topește în gură! Este fragedă și moale, bine asezonată și foarte aromată. Garniturile de cartofi și morcovi sunt perfecte! A fost un prânz de duminică pe cinste!

A mai rămas un capăt mic de friptură pe care l-am mâncat rece pe o felie de pâine unsă cu puțin muștar – un deliciu!

Dacă sunteți amatori de carne de vită, vițel sau mânzat vă recomand și rețeta fripturii înabușite din pulpă de vită (carne mai slabă și mai tare) cu sos de vin și legume – vezi aici.



Sau pe cea a unui steak din vrăbioară (sirloin steak) de vită la tigaie – vezi aici.

Sper că v-am făcut poftă cu această minunată friptură de vițel la cuptor marinată cu lapte și că o veți testa în curând!

Aici găsiți mai multe rețete cu carne de vită, vițel, mânzat

ePoftă bună!

Votează această rețetă
[Total votanți: 0 Nota medie: 0]