Yorkshire Pudding rețeta de budinci englezești din aluat de clătite – la cuptor. Cum se fac budincile de Yorkshire? Budincă garnitură englezească pentru fripturi de vită la cuptor, la tigaie sau la grătar. Rețete de garnituri.
V-ați întrebat vreodată cum să pregătiți o garnitură de budinci englezești? Yorkshire Pudding este răspunsul la această întrebare! O rețetă simplă de aluat de clătite, turnat în forme de muffins și copt la cuptor. Aceste budinci, menționate pentru prima dată în cărțile de bucate din secolul 18, sunt garnitura tradițională pentru friptura de vită la cuptor (sunday roast) în Anglia, dar se potrivesc și cu alte cărnuri fripte sau tocănițe. Eu am servit Yorkshire Pudding alături de un steak de vrăbioară de vită (sirloin) dar mai jos veți găsi și alte sugestii de servire.
Din cantitățile de mai jos rezultă 6 bucăți Yorkshire Pudding coapte în forme normale de muffins (brioșe).
Yorkshire Pudding rețeta de budinci englezești din aluat de clătite – la cuptor
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatire: 20 minute
Timp Total: 25 minute
Ingrediente:
Cum se fac Yorkshire Pudding rețeta de budinci englezești din aluat de clătite – la cuptor?
Ingrediente pentru budinca Yorkshire
Cum spuneam în introducere, ingredientele sunt ieftine și la îndemână: ouă, lapte, făină, sare și ulei.
Am pregătit formele de muffin (brioșe): o tavă antiaderentă cu 6 godeuri. Am cântărit făina și am adăugat ouăle întregi și un praf bun de sare. Nu vă zgârciți cu sarea pentru că ea dă gust acestor budinci! Am cântărit și laptele rece.
Mod de preparare Yorkshire Puddings
Mai întâi am amestecat cu telul ouăle cu făina și sarea.
Apoi am turnat treptat lapte rece și am obținut un aluat mai gros decât cel de clătite dar, totuși, fluid. Am lăsat aluatul pe masa de lucru 10 minute ca să se umfle bine făina din el.
Porționarea și coacerea budincilor englezești
Am pus cuptorul la preîncins la 200 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta aproape maximă la cele pe gaz. Am dat tava de muffins (goală) la cuptor pentru 5 minute, cât să se încingă bine. Am pregătit polonicul pentru a doza mai ușor aluatul.
Am scos tava fierbinte din cuptor și am pus câte o linguriță de ulei în fiecare godeu. Am dat-o iar la cuptor pentru 2 minute, cât să se încingă bine uleiul. Apoi, rapid, am scos tava cu uleiul încins și, cu polonicul, am împărțit în 6 compoziția de Yorkshire Pudding. Aceasta ocupă cam 1/3 din înălțimile formelor. Imediat am dat tava la cuptor.
Am copt budincile 20 de minute la 200 C. Priviți ce minunății umflate au ieșit din cantitatea infimă de aluat pusă în forme! Au crescut fenomenal și s-au rumenit frumos: sunt cât pumnul de mari!
Servire Yorkshire Pudding rețeta de budinci englezești din aluat de clătite – la cuptor
Am scos tava cu aceste Yorkshire Puddings din cuptor și le-am admirat: sunt grozave! Miros foarte plăcut și arată nemaipomenit. Culmea e că nu se dezumflă după răcire ci își păstrează forma și ținuta! Ele se desprind ușor din formele de muffin și se așează direct în farfurii (pe post de garnitură) sau pe un platou. Cel mai bine este să le servim fierbinți, abia scoase din cuptor.
Le puteți asocia cu friptura de vită la cuptor, cu sos de piper verde.
Merg foarte bine și cu aceste coaste de vită (short ribs) cu sos de vin (la cuptor).
Alte idei de servire: sub formă de clătită uriașă cu șuncă, smântână și Emmentaler.
Sau cu somon afumat și smântână groasă, cu sos de brânzeturi, cu tocăniță de ciuperci etc.
Puteți garnisi aceste budinci și cu dulceață sau Nutella, cu iaurt grecesc sau sosuri de vanilie, ciocolată etc. Chiar am făcut, din acest aluat, o clătită uriașă (în tavă mare), la cuptor, garnisită cu gem de zmeură, cream cheese și fructe de pădure.
Dragilor, sunt sigur că v-am convins și că veți încerca chiar azi această rețetă de simplă de Yorkshire Pudding!