Zmeurată de casă rețeta de lichior de zmeură. Cum se face zmeurata fină fără țuică sau rachiu? Lichior natural de zmeură foarte plăcut aromat. Ce alcool folosim la lichiorurile de fructe făcute acasă? Ce tărie trebuie să aibă un lichior (câte grade)? Rețete de băuturi de casă. Rețete cu zmeură.
Am multă zmeură în grădina casei (din Ardeal). De fapt la gard, pe toată lățimea grădinii, am tufe de zmeură, coacăze roșii și negre (ribizli sau ribisle, strugurei), agrișe și mure. În fiecare an mâncăm zmeură pe săturate iar fiul meu este foarte încântat de culesul ei. De mic i-a plăcut zmeura și mă bucur că am putut să-i ofer șansa de a o culege directe de pe ram.
Anul acesta a fost foarte darnic în zmeură și am recoltat zilnic castroane întregi. Am făcut dulceață de zmeură „bob cu bob” – rețeta aici.
Dacă tot a fost așa o abundență am preparat și un lichior de zmeură sau zmeurată. Lichiorul este fin, aromat și are o culoare superbă.
Ce alcool folosim la un lichior de casă?
Un lichior fin de casă trebuie să aibă tărie alcoolică între 22 și 30 de grade. Noi facem și alte băuturi naturale de casă și toate sunt preparate după rețete logice, bazate pe principii științifice din chimie sau farmacie. Adică facem macerație alcoolică nu fermentație acetică (oțetire, borșire) și nici fermentație alcoolică pentru că nu vrem să creem noi alcool din glucide (cum se face la țuică când distilăm alcoolul). Niciodată nu punem fructele să stea la fermentat cu zahărul (la loc cald) ci le punem direct în alcool și le păstram la răcoare. Produsele noastre sunt net superioare și datorită faptului că folosim doar alcool pur dublu rafinat de 96 grade sau vodcă simplă (vodka de 37-40 de grade) – exclus țuică, pălincă sau rachiu. Cum să faci lichior fin de fructe cu așa ceva? Niciun ardelean zdravăn la cap nu-și strică bunătate de țuică de prună sau pălinca (de pere, caise etc) făcând din ea lichior! Vorbim despre țuică adevărată de 50-60 de grade nu despre „poșirci puturoase” de sub 40 de grade (vorba unui amic: – Alea sunt febră mă, nu țuică!). Cine a făcut vișinată sau cireșată după rețeta noastră a zis că în viața lui nu o mai face altfel! Uitați-vă ce culoare superbă are vișinata noastră și vă asigur că și gustul și aroma sunt pe măsură! Rețeta vișinatei o găsiți aici.
Iar aici vedeți cireșata preparată cu vodcă – rețeta aici.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 700 ml de zmeurată de casă sau lichior de zmeură.
Zmeurată de casă rețeta de lichior de zmeură
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatire
Timp Total
30 minute
Ingrediente:
Cum se face zmeurată de casă – rețeta de lichior de zmeură?
Ingrediente pentru lichior fin de zmeură
Fiul meu a cules zmeura din grădină. Am ales boabele ușor „accidentate” de la ploi – sunt perfecte pentru lichior. Boabele frumoase le-a păpat juniorul
Mod de preparare lichior de zmeură – zmeurată naturală
Am ales un borcan de 1,5-2 L, curat, prevăzut cu un capac (care se inchide foarte bine). Puteți folosi și sticle cu gura mai largă. Am pus în borcan zmeura curățată de frunze și insecte. Zmeura nu trebuie spălată.
Peste boabele de zmeură am turnat vodca, am închis borcanul cu capacul din dotare și am lăsat totul la macerat 24 de ore, la răcoare și întuneric.
A doua zi am adăugat și zahărul și am amestecat totul bine tot. Dacă doriți puteți adăuga și un pic de vanilie (eu nu am adăugat). Am păstrat borcanul închis ermetic la întuneric și răcoare timp de 5-6 săptămâni. În primele câteva zile am mai scuturat borcanul pentru ca zahărul să se dizolve. După o săptămână va trebui să gustați. Eu per total am adăugat 300 g zahăr, zmeura a fost dulce-acrișoară. Dacă veți considera că este nevoie, puteți să mai adăugați zahăr.
După trecerea celor 5-6 săptămâni am strecurat acest lichior de zmeură prin sită simplă, pentru a recupera zmeura
Apoi am filtrat totul de 3 ori prin sită așternută cu pânză deasă.
Cum se îmbuteliază și păstrează zmeurata sau lichiorul fin de zmeură?
Am pregătit sticle potrivite pe care le-am umplut cu zmeurată de casă. Sticlele trebuie să fie curate și să fie prevăzute cu capac sau dop. Dacă dopul nu închide bine, alcoolul se evaporă.
Iată cât de fain arată! Sticlele cu zmeurată se păstrează ani de zile la cămară.
Lichiorul este foarte plăcut aromat, gustos, potrivit de dulce. Zmeurata se consumă ca atare sau se adaugă în diferite cocktailuri. Poate fi folosită și la însiroparea blaturilor de tort sau prăjitură, la creme sau alte deserturi.
Dacă sunteți amatori de lichioruri de casă vă las și o gutuiată faină și aromată – rețeta aici.
Un limoncello italian foarte fin și aromat – vezi aici.
Sau un lichior faindin nuci verzi cu vanilie – rețeta aici.
Cred că v-am făcut poftă cu această zmeurată de casă și că veți prepara acest lichior de zmeură cât mai curând!
Aici găsiți mai multe rețete cu zmeură: gem, jeleu, prăjituri, torturi etc.